Vezelcement gevelbekleding

Kies je voor vezelcement gevelbekleding, dan kies je voor een kwaliteitsproduct met een uiterst gunstige prijs-kwaliteitverhouding en een breed scala aan afwerkingen. Lees hier alles over de eigenschappen van vezelcement en uit welke soorten gevelbekledingen je kunt kiezen.

Samenstelling van vezelcement gevelbekleding

Gevelplaten van vezelcement bestaan uit een mix van cement, kunststof vezels, cellulosevezels, en andere toeslagstoffen. De vezels die aan het cement zijn toegevoegd maken de panelen sterk, flexibel en weerbestendig. De platen zijn meestal gecoat met een sterke uv-bestendige polyurethaan lak maar kunnen ook voorzien worden van een decoratieve print of reliëfstructuur (bijvoorbeeld hout).

Voordelen van vezelcement gevelbekleding

 • + Gunstige prijs-kwaliteitverhouding
 • + Goede weerbestendigheid (rot niet, roest niet, bestand tegen vorst)
 • + Brandveilig
 • + Vormvast
 • + Licht, relatief dun, eenvoudig te plaatsen
 • + Onderhoudsvriendelijk

Toepassing bij gevelrenovatie

Vezelcementplaten zijn uiterst geschikt voor het renoveren en isoleren van buitengevels. De platen zijn relatief dun waardoor de gevel, ondanks de dikte van de isolatie, strak kan worden afgewerkt. Een ander voordeel is dat het plaatsen van dit type gevelbekleding relatief weinig tijd in beslag neemt, zeker wanneer men de platen met rivetten (klinknagels) vastzet. Door de korte plaatsingstijd dalen de renovatiekosten wat gunstig is voor het totale renovatiebudget.

Soorten vezelcement gevelbekleding

Er zijn ruwweg drie soorten vezelcement gevelbekledingen waaruit je kunt kiezen: gevelplaten, sidings en leien.

 • Vezelcement gevelplaten
  Dit zijn vlakke, meestal rechthoekige platen. Je kunt kiezen uit allerlei soorten kleuren en afwerkingen: onbewerkt, steenlook, mat, glanzend, houtstructuur, natuursteenlook, lijnenpatroon.
 • Sidings
  Dit zijn gevelstroken van vezelcement met een houtstructuur. Sidings zijn een perfect alternatief voor houtvezel gevelbekleding en andere soorten houten gevelbekledingen.
 • Vezelcementleien
  Rechthoekige of ruitvormige leien. Deze leien vormen dankzij de gunstige prijs-kwaliteitverhouding een goed alternatief voor natuurleien.

Onderhoud gevelbekleding van vezelcement

Panelen van vezelcement vergen nauwelijks onderhoud. Wil je dat de gevel lang mooi blijft, dan kun je de panelen één of twee keer per jaar reinigen met een zachte borstel en een neutraal schoonmaakmiddel. Hoe snel de gevel vervuilt hangt af van het de locatie van de gevel (i.v.m. luchtvervuiling), oriëntatie (noordelijk, zuidelijk) en het type gevelpaneel. Woon je in een stedelijke omgeving dan zijn gevelplaten met een vuilafstotende coating interessant. Deze spoelen zichzelf als het ware schoon tijdens een regenbui. Atmosferische vervuiling krijgt op deze manier geen kans kom zich blijvend te hechten aan het geveloppervlak. Gecoate gevelplaten zijn over het algemeen ook makkelijker te reinigen dan ruwe onbehandelde platen en zijn minder gevoelig voor de aangroei van (korst)mossen.

Tip: Zijn de gevelpanelen sterk vervuild, dan mag je deze reinigen met een hogedrukspuit. Houd een maximale druk aan van 80bar en gebruik altijd een vlakke straal (nooit een vuilfrees). Spuit op minimaal 25cm afstand en werk van boven naar beneden. Let op: raadpleeg op voorhand altijd de onderhoudsvoorschriften (bij verkeerd onderhoud kun je geen aanspraak maken op garantie).

Plaatsingswijze

Vezelcementplaten kunnen met behulp van verschillende hulpmaterialen zowel zichtbaar als blind geplaatst worden. Plaatsing dient altijd te gebeuren op een geventileerde onderstructuur (doorlopende spouw van minimaal 20mm over de gehele lengte van de gevel).

 • Plaatsing met schroeven
  De gevelplaten worden met speciale gevelplaatschroeven op een houten raamwerk geplaatst. De schroeven hebben een bolle kop en zijn in dezelfde kleur gelakt als de gevelplaat waardoor ze nauwelijks opvallen.
 • Plaatsing met rivetten (klinknagels).
  De vezelcementplaten worden vastgenageld aan een aluminium raamwerk. De rivetten zijn gelakt en hebben dezelfde kleur als de gevelplaat.
 • Gelijmd
  Men lijmt de gevelbekleding blind aan een onderstructuur.
 • Paneelhaken
  De panelen worden blind met speciale paneelhaken aan de gevel bevestigd.

Prijs gevelpanelen vezelcement

De prijs van vezelcement gevelbekleding is afhankelijk van het soort afwerking. Denk hierbij aan waterafstotende coatings en decoratielagen.

Soort werk Prijs Offerte
Vezelcement gevelbekleding zonder plaatsing €40 - €60 per m²* Offerte
Vezelcement gevelbekleding met plaatsing €140 - €180 per m²* Offerte

* Prijzen excl. BTW

Gevelbekleding laten plaatsen?

Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte