Houtvezel gevelbekleding

Houtvezel gevelbekleding wordt veel toegepast in de woning- en utiliteitsbouw. Gevelpanelen van houtvezel hebben de natuurlijke uitstraling van hout, maar niet de nadelen ervan. Ontdek hier wat de specifieke eigenschappen zijn dit type gevelbekleding en uit welke uitvoeringen je kunt kiezen.

Samenstelling van houtvezel gevelbekleding

Gevelplaten van houtvezel zijn gemaakt van cellulosevezel (hout), natuurlijke bindmiddelen en hars. Deze componenten worden bij hoge temperatuur en onder hoge druk in een hydraulische pers met elkaar versmolten. Na het persen hebben de panelen een tweemaal zo hoge dichtheid als hout en worden ze gecoat met meerdere lagen acrylaatverf. Door de hoge densiteit en de toegevoegde beschermingslagen zijn de houtvezel panelen perfect beschermd tegen weersinvloeden.

Voordelen houtvezel gevelbekleding

  • + Gunstige prijs (goedkoper dan andere houten gevelbekledingen)
  • + Natuurlijk ogende houtstructuur
  • + Weerbestendig (vocht, vorst, uv-straling)
  • + Gevelplaten van houtvezel trekken niet krom en nemen nauwelijks vocht op
  • + Eenvoudige en snelle montage (waardoor lagere plaatsingskosten)
  • + Vergt bijna geen onderhoud
  • + Milieuvriendelijk (hout afkomstig uit PEFC gecertificeerde bossen)

Toepassing bij gevelrenovatie

Gevelbekleding van houtvezel wordt veel gebruikt in de recreatiebouw (bungalows, chalets, stacaravans) en in de woning- en utiliteitsbouw (zowel nieuwbouw als renovatie). Daarnaast zijn de sidings of gevelstroken geschikt voor de renovatie van dakkapellen, bekleden van een uitbouw of uitbreiding en voor het vervangen van boeidelen en dakomlijstingen. Bij woningen worden ze geplaatst bij gevelrenovaties tegen de zijgevel, voor- en achtergevel.

Soorten gevelbekledingen van houtvezel

Gevelpanelen van houtvezel zijn in meerdere uitvoeringen en afwerkingen verkrijgbaar. De planken zijn voorzien van een natuurlijk ogende houtstructuur en hebben een harde toplaag van acryllaatverf. Beschikbare uitvoeringen:

  • Dubbel rabat (geschikt voor zowel horizontale als verticale plaatsing)
  • Potdekselplank (voor horizontale plaatsing)
  • Sponningsdeel (voor verticale plaatsing).

Onderhoud

Houtvezel gevelbekleding heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het is in de fabriek al van meerdere sterke laklagen voorzien en je hoeft het dus nooit meer te schilderen. Wel doe je er verstandig aan om het periodiek te reinigen met een neutraal reinigingsmiddel en een zachte borstel. Wil je de gevel extra beschermen dan kun je eventueel ook een autoshampoo gebruiken die was bevat. Kleine krassen of beschadigingen werk je het beste gelijk weg met speciale retoucheerverf. Hiermee voorkom je dat vocht in de kern van de houtvezelpanelen terecht komt.

Plaatsingswijze

Houtvezel gevelbekleding is eenvoudig te plaatsen. De panelen worden overlappend blind vernageld of geschroefd op een geventileerd raamwerk van verduurzaamd hout (al dan niet met thermische isolatie). Bij plaatsing is het belangrijk dat de gezaagde kanten van de panelen behandeld worden met retoucheerverf. Dit om toetreding van vocht in de kopse kanten te voorkomen. Het afwerken van de panelen gebeurt doorgaans met aluminium profielen. Deze profielen hebben dezelfde kleur als de panelen waardoor ze esthetisch één geheel vormen met de rest van de gevelbekleding.

Milieuvriendelijke gevelbekleding

De houtvezels die gebruikt worden voor de productie van houtvezel gevelbekleding zijn afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Het bindmiddel bestaat voor 98% uit natuurlijke harsen die al in het hout aanwezig zijn. Voor de productie van de platen zijn relatief weinig extra additieven nodig (een kleine hoeveelheid fenolhars en acrylaat). Het grote voordeel van dit type gevelbekleding is dat het af fabriek van meerdere laklagen is voorzien. Het hoeft naderhand nooit meer geschilderd te worden (gunstig is voor de totale ecologische voetafdruk).

Overige gevelbekledingen die houtvezel bevatten

Naast gevelpanelen die hoofzakelijk uit geperste houtvezel en natuurlijke bindmiddelen bestaan, zijn er ook nog een aantal varianten waaronder HPL (High Pressure Laminate) en volkernplaten. HPL gevelpanelen bestaan uit cellulosevezel en kunsthars. Deze platen hebben meestal een harde toplaag van kunststof (melamine). Daarnaast zijn er nog de zogenaamde ‘volkernplaten’. Deze hebben een kern van houtvezel en een buitenzijde van hard kunststof (voorbeeld: Trespa). Laatstgenoemde platen zijn meestal niet voorzien van een houtdecoratie, zoals bovengenoemde houtvezelpanelen, maar ze zijn wel supersterk en gaan een leven lang mee.

Prijs houtvezel gevelbekleding

Soort werk Prijs Offerte
Houtvezel gevelbekleding zonder plaatsing €35 - €45 per m²* Offerte
Houtvezel gevelbekleding met plaatsing €135 - €165 per m²* Offerte

* Prijzen excl. BTW

Gevelbekleding laten plaatsen?

Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte