Houten gevelbekleding

Houten gevelbekledingen zijn nog altijd erg geliefd. En niet zonder reden, want houten gevels zijn exclusief, warm en stijlvol. Lees hier alles over de voor- en nadelen van houten gevelbekleding en ontdek uit welke houtsoorten je kunt kiezen.

Voordelen en nadelen van houten gevelbekleding

 • + Warme, luxe, stijlvolle uitstraling
 • + Hoge isolatiewaarde (in combinatie met buitengevelisolatie)
 • + Houten gevelplanken zijn makkelijk op maat te zagen
 • - Hout vergrijst op den duur
 • - Gevoelig voor insectenvraat en schimmels (afhankelijk van de houtsoort)

Soorten houten gevelbekledingen

Er zijn veel verschillende houtsoorten waaruit je kunt kiezen en ze verschillen onderling van levensduur, uitstraling en prijs. Houtsoorten die veel gebruikt worden voor de gevel: afromosia, padoek, azobé, western cedar, eiken en merbau. Gevelplanken van tropisch hardhout gaan het langst mee (minstens 25 jaar), maar zijn ook het duurst. Ben je op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief voor hardhout, denk dan eens aan gevelbekleding van verduurzaamd hout, bijvoorbeeld thermohout. Dit is vuren- of grenenhout dat thermisch is behandeld. Het heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen als hardhout.

Vormen

 • planchetten met tand & groef
 • sidingsplanken voor plaatsing met open voegen
 • schuinblokprofielen
 • dagkantplanken
 • plaatmateriaal
 • ongeschaafde planken
 • shingles & bardeaux als houten gevelpan

Thermohout: milieuvriendelijk alternatief voor hardhout

Thermisch gemodificeerd hout, ook wel thermohout genoemd, is zacht grenen- of vurenhout dat langdurig in een speciale over langdurig is verhit. Door het verhittingsproces is niet alleen al het vocht in het hout verdampt, maar is ook de chemisch structuur ervan gewijzigd. Thermohout neemt nauwelijks vocht op en is ongevoelig voor insectenvraat. Gevelbekleding van thermohout heeft de gunstige eigenschappen van een hardhouten gevelbekleding, maar is vele malen goedkoper. Het heeft wel een andere look dan hardhout, dus als je op zoek bent naar hout dat van nature een roodachtige tint heeft, dan is thermohout geen optie (tenzij je het behandelt met een kleurbeits of olie).

Levensduur houten gevelbekleding

De levensduur van houten gevelpanelen is afhankelijk van de duurzaamheidsklasse van het hout. Zeer duurzame tropische hardhoutsoorten zoals afromosia, afzelia en bilinga gaan (onder zware omstandigheden) minimaal 25 jaar mee. Zachtere hardhoutsoorten zoals eiken, kastanje, meranti en mahonie gaan minimaal 15 tot 25 jaar mee.

Levensduur diverse houten gevelbekledingen

Duurzaamheidsklasse Houtsoortijs Levensduur
1 afromosia, afzelia, bilinga, padoek, oka, moabi, makoré Meer dan 25 jaar
2 Eiken, kastanje, meranti, mahonie 15 - 25 jaar
3 Sapelli, niangon, movuingui 10 - 15 jaar
Verduurzaamd hout 20 - 25 jaar

Toepassing bij gevelrenovatie

Hout is vanwege zijn luxueuze uitstraling nog altijd een van de meest favoriete gevelbekledingen. Daarom wordt hout nog altijd veel toegepast bij renovaties. Houten gevelpanelen hebben daarnaast een hoge thermische weerstand, wat ze uiterst geschikt maakt voor gebruik in combinatie met buitengevelisolatie.

Onderhoud

De mate van onderhoud van een houten gevel is afhankelijk van de gekozen houtsoort. Hout van duurzaamheidsklasse I of II hoef je in principe niet te behandelen met beits of olie. Het hout zal op den duur wel iets gaan vergrijzen, maar de levensduur zal er niet door verkort worden. Zijn de panelen vuil geworden als gevolg van atmosferische vervuiling, dan reinig je ze het best met een speciale houtreiniger.

Tip: Wil je het natuurlijke vergrijzingsproces van het hout tegengaan, behandel het hout dan met vaste tussenpozen met een gekleurde beits of olie. Met een kleurloze lak bescherm je het hout wel, maar niet of nauwelijks tegen vergrijzing.

Plaatsingswijze

Houten gevelplanken worden over het algemeen met roestvrijstalen schroeven op een geventileerde onderconstructie geschroefd. De panelen kunnen daarbij zowel horizontaal als verticaal worden bevestigd. Bij verticale plaatsing is het belangrijk dat de kopse kanten van het hout beschermd worden tegen waterinfiltratie (bijvoorbeeld met speciale profielen of door het aanhouden van een voldoende grote dakoversteek).

Prijs houten gevelbekleding

De prijs van houten gevelbekleding hangt samen met de gekozen houtsoort. Hout van duurzaamheidsklasse I en II (hardhout) is het duurst. Thermohout (thermisch gemodificeerd hout) is het goedkoopst.

Soort werk Prijs Offerte
Houten gevelbekleding exclusief plaatsing €50 - €80 m²* Offerte
Houten gevelbekleding inclusief plaatsing €150 - €200 m²* Offerte

* excl. BTW

Gevelbekleding laten plaatsen?

Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte