Composiet gevelbekleding

Een gevel afgewerkt met gevelbekleding van composiet vergt geen onderhoud en is haast niet van een echte houten gevel te onderscheiden. Maar wat is composiet nu eigenlijk en wat kost het plaatsen ervan?

Samenstelling van composiet gevelbekleding

Gevelpanelen van composiet bestaan uit een mix van houtvezels, gerecycled kunststof, bindmiddelen en toeslagstoffen. Deze grondstoffen worden onder hoge druk en bij hoge temperatuur in een speciale mal samengeperst Omdat composiet voor het grootste deel uit houtvezel bestaat, noemt men het ook wel houtcomposiet. Je kunt houtcomposiet zien als een materiaal waarin de beste eigenschappen van hout en kunststof met elkaar zijn verenigd. Zo heeft gevelbekleding van composiet de look en feel van echt hout en de onderhoudsvriendelijke eigenschappen van kunststof.

Voordelen van composiet gevelbekleding

  • + Natuurlijke look-and-feel van echt hout
  • + Onderhoudsarm (schilderen is niet nodig)
  • + Moderne uitstraling
  • + Weerbestendig (goed bestand tegen vocht)
  • + Makkelijk te plaatsen (d.m.v. tand- en groef systeem en bevestigingsclips)
  • + Rot niet, splintert niet, bestand tegen insectenvraat
  • + Milieuvriendelijke gevelbekleding (gemaakt van gerecycleerd hout)

Soorten composiet gevelbekleding

Composiet gevelplanken zijn leverbaar in een aantal zwart-, grijs- en bruintinten. Qua kleur heb je wat minder keuze dan bij bijvoorbeeld polyester gevelbekleding, maar daar staat tegenover dat de panelen door hun natuurgetrouwe houtstructuur bijna niet van echte houten gevelplanken te onderscheiden zijn. Het bijzondere van houtcomposiet is dat het hout na verloop van tijd, net als echt hout, iets lichter van kleur wordt. Na enkele maanden blootgesteld te zijn aan het zonlicht hebben de planken hun definitieve tint gekregen en verkleuren ze niet verder. Dit in tegenstelling tot echt (hard)hout, dat sterk kan vergrijzen indien je het niet behandelt met olie, beits of was.

Toepassing bij gevelrenovaties

Composiet gevelbekleding is zowel geschikt voor renovatie als voor nieuwbouw. De planken zijn relatief dun en hierdoor snel te plaatsen, wat een groot voordeel is bij gevelrenovaties. Verder is het materiaal perfect te combineren met buitenmuurisolatie. Allerlei isolatiediktes zijn mogelijk en door montage van de panelen op een geventileerde spouw blijft de gevel goed droog.

Plaatsingswijze

Composiet gevelplanken plaatst men met behulp van speciale clips en hulpprofielen blind op een geventileerde lattenstructuur. Een luchtspouw van 30mm is daarbij noodzakelijk voor ventilatie. De panelen kunnen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. Je kunt kiezen uit een open plaatsing of een gesloten plaatsing.

Gesloten plaatsing
Bij een gesloten plaatsing werkt men de gevel naadloos af met rabatdelen die met tand- en groef in elkaar passen. De panelen kunnen zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst.

Open plaatsing
Bij een open gevelafwerking plaatst men de composiet planken met een kleine tussenruimte verticaal naast elkaar. De planken worden met speciale schroeven (of nagels) aan de onderstructuur bevestigd.

Tip: Wil je de gevel zelf bekleden met composiet, volg de plaatsingsvoorschriften van de fabrikant dan nauwgezet op. Let met name op de constructie van de geventileerde spouw en respecteer uitzettingsvoegen! Houtcomposiet werkt weliswaar minder dan hout (en neemt nagenoeg geen vocht op), maar het blijft grotendeels een natuurproduct.

Onderhoud composiet gevelbekleding

Een gevel van composiet vergt in principe geen speciaal onderhoud. Je hoeft de panelen dus nooit te schilderen. Net als bij elk soort gevelbekleding kan er wel vervuiling optreden, meestal als gevolg van vuildeeltjes die zich in de lucht bevinden. Plaatsen waar zich vuil heeft opgehoopt (bijvoorbeeld ter hoogte van de raamdorpels) reinig je het best met een zachte borstel of een spons en een milde zeepoplossing (neutrale Ph). Gebruik in geen geval zure of schurende middelen zoals azijn, Cif, Antikal, bleekwater, White Spirit, enz.

Prijs composiet gevelbekleding

Soort werk Prijs Offerte
Composiet gevelbekleding zonder plaatsing €45 - €65 per m²* Offerte
Composiet gevelbekleding met plaatsing €145 - €185 per m²* Offerte

* Prijzen excl. BTW

Gevelbekleding laten plaatsen?

Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte