Platen gevelbekleding

Een gevel bekleed met gevelplaten is stijlvol en onderhoudsarm. Eenmaal afgewerkt heb je er dus geen omkijken meer naar. Lees hier alles over de verschillende soorten gevelplaten en ontdek wat ze gemiddeld kosten per vierkante meter.

Soorten gevelplaten

Wil je de gevel (laten) afwerken met platen, dan kun je kiezen uit een groot scala aan materialen. Enkele populaire soorten:

  • Vezelcement platen (bekende soort: Eternit)
  • Volkernplaten (bekende soort: Trespa)
  • Metalen platen (van aluminium of staal)
  • Sidings (van houtvezel, kunststof of composiet)

Vezelcement platen

Vezelcement platen zijn gemaakt van een mix van cement en kunststof vezels. Het zijn sterke, brandveilige en onderhoudsvrije gevelplaten. Vezelcementpanelen hebben een gunstige prijs-kwaliteitverhouding en je kunt kiezen uit veel verschillende kleuren en afwerkingen. Voordelen van vezelcement gevelbekleding: gunstige prijs-kwaliteitverhouding, grote keuze aan uitvoeringen, onderhoudsarm.

Volkern platen / HPL platen

Volkern panelen, ook wel trespa panelen of HPL (High Pressure Laminate) genoemd, zijn gevelplaten met een harde kern die bestaat uit cellulosevezel en kunsthars. Deze panelen zijn zeer sterk, weerbestendig en hebben een lange levensduur. Je kunt kiezen uit een ontelbaar aantal kleuren en fotografische prints. Voordelen van volkern panelen: supersterk, makkelijk schoon te maken, lange levensduur.

Metalen gevelplaten

Metalen gevelplaten van aluminium of staal worden vaak gebruikt als gevelbekleding voor residentiele gebouwen, kantoren, fabrieksgebouwen en garages. De platen zijn licht van gewicht en kunnen op allerlei manieren worden afgewerkt. Metalen gevelpanelen zijn erg geschikt voor het strak afwerken van moderne gevels. Voordelen van metalen gevelbekleding: moderne afwerking, nagenoeg onbeperkte architectonische mogelijkheden.

Sidings

Met sidings kan een gevel snel gerenoveerd worden. De panelen zijn voorzien van tand- en groef en ze kunnen zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst. Vind je een houtstructuur mooi, maar wil je graag een onderhoudsvrije gevel? Kies dan voor sidings van houtvezel, polyester of composiet. Dit zijn stuk voor stuk materialen die wél de luxe uitstraling van hout bieden, maar niet de nadelen. Voordelen van sidings: aantrekkelijke rabatstructuur, snel te plaatsen, lage kosten per m².

Toepassing bij gevelrenovaties

Gevelplaten worden veel gebruikt bij renovaties. Gemiddeld plaatst men in ons land per jaar meer dan één miljoen vierkante meter aan gevelplaat. Dat komt met name omdat renoveren met gevelplaten prijstechnisch gezien erg interessant is. De panelen zijn snel te plaatsen, hebben een lange levensduur en zijn tevens goed te combineren met isolatie. Tevens zijn de onderhoudskosten vrij laag van dit type gevelbekleding.

Tip: Ben je gecharmeerd van een strakke, minimalistische uitstraling? Kijk dan ook eens naar de verschillende soorten metalen gevelbekledingen (aluminium of stalen cassettes in het bijzonder).

Gevelplaten plaatsen

Gevelplaten worden op een houten of metalen onderstructuur bevestigd. Afhankelijk van het soort gevelplaat gebruikt men nagels, schroeven of klinknagels om de platen vast te zetten. De onderstructuur heeft een dikte van minimaal 30mm en dient tevens als luchtspouw. Deze luchtspouw is noodzakelijk voor de ventilatie van de gevel. De opbouw van een gevel afgewerkt met gevelplaten is meestal als volgt:

  1. Buitenmuur Isolatiemateriaal (PUR / EPS / XPS)
  2. Vochtscherm
  3. Onderstructuur (lattenwerk of aluminium roostering)
  4. Gevelbekleding (platen, sidings, cassettes, enz.)

Onderhoud

De mate van onderhoud is met name afhankelijk van de toplaag van de gevelplaat. Gladde, porievrije HPL of volkernplaten zijn over het algemeen het makkelijkst te reinigen. Gevelpanelen met een wat ruwere structuur zijn meestal voorzien van een speciale vuilafstotende coating, waardoor ze zichzelf als het ware schoonspoelen.

Prijs gevelbekleding in platen

Soort Prijs excl. plaatsing Prijs incl. plaatsing Offerte
Vezelcement panelen €30 - €50 per m²* €140 - €180 per m²* Offerte
Volkern panelen €80 - €100 per m²* €180 - €200 per m²* Offerte
Metalen gevelplaten €50 - €100 per m²* €150 - €200 per m²* Offerte
Sidings in polyester €20 - €35 per m²* €130 - €150 per m²* Offerte
Sidings houtvezel €35 - €45 per m²* €135 - €165 per m²* Offerte
Sidings composiet €45 - €65 per m²* €145 - €185 per m²* Offerte

* Prijzen excl. BTW

Gevelbekleding laten plaatsen?

Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte