Hydrofuge gevels

Buitengevels beschermen tegen vocht en vuil, kan je eenvoudig laten uitvoeren door middel van een hydrofuge.

Waarom hydrofoberen

Zoals we weten leven we in België in een zeer vochtig klimaat. Denk maar aan het groot aantal liter water dat jaarlijks op onze buitengevels valt, zeker langs de slagkant zijde. Gevelstenen zoals bakstenen worden op termijn broos en poreus door externe factoren zoals zure regen. Door de capillaire werking van organisch materiaal wordt vocht doorheen de steen gevoerd. Doorslaand vocht zorgt ervoor dat het metselwerk nat blijft, wat niet gunstig is voor het binnenklimaat maar zorgt voor vochtproblemen in gevels, kelders en kruipkelders.

Doordat het dauwpunt in de natte gevels plaatsvindt ontstaan schimmels en condensatie langs de binnenzijde van de buitenmuur. Daarom is het belangrijk om onze buitengevels te beschermen tegen vocht. Vochtige muren zijn trouwens ook nefast voor allerhande gevelbekledingen zoals bepleistering en cementering. Na verloop van tijd breken deze af en dienen te gerenoveerd te worden. Maar ook voor de aanwezigheid van mos en algen, uitbloeingen, barsten en  scheuren in metselwerk... zorgen voor ongezonde buitengevels. Als men de gevels niet beschermt tegen vocht dan kan dit hoge renovatiekosten met zich meebrengen. Een dure gevelrenovatie dringt zich zeker aan. Bescherm je gevels daarom met een waterafstotende film.

Tip: Hydrofobeermiddelen bestaan uit een vloeistof of gel en maken de buitengevels waterwerend & oliewerend. Sommige producten vormen geen vlekvorming.
Gratis offerte gevelhydrofuge

Gevel waterdicht maken via vernevelen

Buitengevels waterdicht maken en beschermen tegen vuil kan je bereiken door ze te hydrofoberen met een hydrofoberingsmiddel dankzij verneveling. Het hydrofoberingsmiddel vormt een waterkerende en doorzichtige film maar laat de gevel net genoeg dampopen om schimmelvorming te voorkomen. De ondergrond blijft waterdampdoorlatend. Het product bestaat uit een mengsel van stoffen met waterkerende eigenschappen. Het waterdicht maken van houten materialen wordt ook wel impregneren genoemd. Er bestaan ook middelen die een kleur of tint achterlaten. Het middel kan toegepast worden op cement, metselwerk, baksteen, natuursteen, asbestcement...

Vooraleer de werkelijke hydrofuge plaats kan vinden is het belangrijk dat de ondergrond schoon, vetvrij en winddroog is. Een vervuilde of te natte ondergrond zal ervoor zorgen dat het impregneermiddel niet goed "pakt" op de buitengevels. Het kan zijn dat je eerst een gevelreiniging dient uit te voeren. Poreuze en minerale gevels kunnen gereinigd worden met (warm) water onder druk waarbij eventueel een hogedrukreiniger of een stoomreiniging aan te pas komt. Dit moet volstaan om organische vervuiling en lichte vervuiling te verwijderen. Je kan steeds een reinigingsmiddel tegen mossen en algen gebruiken. Bescherm steeds alle ramen en deuren, plak deze goed af.

De vochtwerende film kan in verschillende lagen aangebracht worden, afhankelijk van de porositeit van de ondergrond. Belangrijk is de droogtijd tussen 2 lagen te respecteren. Het middel mag niet op te droge muren worden aangebracht.

Gevel waterdicht maken via hydrofobeercrème of gel

Indien de buitengevel veel obstakels zoals regenafvoeren, vensterramen en buitendeuren bevat, wordt het moeilijk om de hydrofuge correct aan te brengen. Daarom gaat men in dat geval een vochtwerende crème manueel aanbrengen met een rol of kwast. De hydrofobeercrème is een in 1 component silaan / siloxaan en kan worden toegepast op natuurlijke minerale ondergronden en baksteen en beton.

Hydrofuge na gevelreiniging & gevelrenovatie

Na een gevelreiniging of gevelrenovatie gaat men bijna altijd de muren voorzien van een hydrofuge. Hierbij de werkwijze:

  1. Voegen losmaken: alle loszittende voegen en stukken steen losmaken
  2. Stralen: met hoge druk en (warm) water alle vuil met lichte druk wegstralen
  3. Spoelen: alles spoelen zodat alle vuil verwijderd is
  4. Voegen: ontbrekende voegen heropvullen
  5. Impregneren: aanbrengen van de hydrofuge

Prijs gevelhydrofuge

Soort werk Prijs Offerte
Hydrofuge Op aanvraag Offerte

Gevel laten beschermen tegen vocht en vuil?

Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte