Steenslag gevelbekleding

Geïnteresseerd in steenslag gevelbekleding? Lees hier alles over de duurzame eigenschappen van deze weerbestendige gevelbekleding en ontdek hoe je de gevel er een uniek uitzicht mee geeft.

Kenmerken van steenslag gevelbekleding

Steenslag gevelpanelen bestaan uit kunststof en kleine stukjes natuursteen. De steentjes worden tijdens de productie ingesmolten in de toplaag van het paneel, waardoor ze perfect vast komen te zitten. Steenslag panelen zijn meestal voorzien van een verticale voeg, waardoor de gevel na het plaatsen van de panelen het uitzicht krijgt van een echte natuurstenen gevel.

Voordelen van steenslag gevelbekleding

  • + Onderhoudsarm
  • + Toplaag van echt natuursteen
  • + Sterke en slagvaste gevelbekleding
  • + Weerbestendig (perfect bestand tegen vocht en vorst)
  • + Verkleurt niet (uv-bestendig)
  • + Lange levensduur (gemiddeld 30 jaar garantie)

Soorten steenslag gevelbekleding

Je kunt kiezen uit gemiddeld vijftien verschillende soorten steenslag panelen. De kleur van het paneel wordt bepaald door het type natuursteen dat erin verwerkt is. Zo zijn de panelen met basalt een stuk donkerder van kleur dan panelen waarin dolomiet of alpine grind is verwerkt. Veel gekozen steenslagsoorten: basalt, graniet, alpine grind en dolomiet. Daarnaast zijn er allerlei mengvormen van verschillende soorten steenslag.

Diverse vormgevingsmogelijkheden

Het interessante aan steenslag gevelbekleding is dat je de verschillende panelen onderling met elkaar kunt combineren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een deelbekleding waarbij de zijgevels in een andere, contrasterende kleur of structuur worden afgewerkt dan de voorgevel. Op deze manier krijgt de gevel een uniek, stijlvol uitzicht en kun je bepaalde onderdelen van het gebouw extra naar voren halen.

Perfect voor gevelrenovaties

Steenslag gevelbekleding is perfect geschikt voor renovaties waarbij een hoge graad van isolatie gewenst is. De panelen zijn erg dun, waardoor er voorzien kan worden in een dikke laag isolatie. Doordat de panelen op een geventileerde onderconstructie worden geplaatst blijft de gevel perfect droog. Verder zijn de panelen gemakkelijk op maat te zagen met een haakse slijper en kunnen relatief snel geplaatst worden.

Plaatsingswijze

Gevelpanelen bedekt met steenslag plaatst men over het algemeen horizontaal. De panelen worden blind genageld of geschroefd aan een houten, geventileerde onderconstructie. De afwerking in de hoeken en ter hoogte van de ramen en deuren gebeurt met speciale profielen.

Onderhoud steenslag gevelbekleding

Een gevel bekleed met steenslag is extreem weerbestendig en onderhoudsarm. Je hoeft de gevel dus nooit te schilderen of op andere wijze te beschermen tegen weersinvloeden. Mocht de gevel naar verloop van tijd iets vervuilen, dan reinig je deze eenvoudig met een hogedrukreiniger. Gebruik een brede straal en spuit altijd van boven naar benden. Zo voorkom je ongewenste waterinfiltraties.

Tip: Raadpleeg voordat je de gevel gaat reinigen altijd de reinigingsvoorschriften van de fabrikant. Bij foutief onderhoud vervalt je recht op garantie.

Levensduur steenslag gevelbekleding

Laat je de gevel renoveren met steenslag gevelbekleding dan krijg je doorgaans 30 jaar garantie op de intrinsieke kwaliteit van de panelen (vorstweerstand, breuk, enz.). In de praktijk zullen ze meestal veel langer meegaan (reken op minimaal 40 tot vijftig jaar). De technische levensduur van dit soort panelen is met name afhankelijk van de locatie, oriëntatie en de vochtbelasting van de gevel. Een gevel die onderhevig is aan zware slagregens en langdurig vochtig blijft, zal sneller slijten dan een zuidelijk georiënteerde gevel die door de zon op natuurlijke wijze uitdroogt.

Kleine ecologische voetafdruk

Steenslag panelen worden gemaakt van gerecycled kunststof granulaat. Dit granulaat is onder meer afkomstig van oude kunststof gevelbekledingen en profielen. De natuursteentjes waarmee de panelen zijn afgewerkt zijn doorgaans restproducten die vrijkomen bij de productie van tegels, werkbladen en andere producten van natuursteen. Door het hergebruiken van materialen is de ecologische voetafdruk van steenslag gevelbekleding relatief klein.

Prijs steenslag gevelbekleding

Soort werk Prijs Offerte
Steenslag gevelbekleding zonder plaatsing €45 - €50 per m²* Offerte
Steenslag gevelbekleding met plaatsing €145 - €175 per m²* Offerte

* Prijzen excl. BTW

Gevelbekleding laten plaatsen?

Gevelbekleding laten plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte