Metselwerk reinigen

Vervuilde gevels in metselwerk kan men op verschillende manieren reinigen, wij geven een overzicht.

Vervuiling op buitengevels

Metselwerk dat aan de buitenlucht wordt blootgesteld, kan het op termijn zwaar te verduren krijgen. Vervuiling zet zich vast op het oppervlak waardoor aanslag in de vorm van strepen, vlekken, kringen zichtbaar worden. Zeker gevelmaterialen met een ruw oppervlak zijn gevoeliger aan aanslag. Door de aantasting van het oppervlak, kunnen gevelproblemen ontstaan. Denk maar aan insijpeling van vocht, scheuren en barsten, witte aanslag, afbrokkelen van stukken steen enz... Het metselwerk reinigen en eventueel renoveren is dan echt aan de orde.

Onderstaande bouwblokken worden het meest gereinigd door een gevelrenovatiebedrijf:

 • Baksteen
 • Betonsteen
 • Kalkzandsteen
 • Keramisch metselwerk
 • Gipsblokken

Aard van vervuiling en ondergrond

Metselwerk schoonmaken doe je het best via een gevelreiniging. Er bestaan een aantal reinigingstechnieken meestal in combinatie met hoge of lage druk, water of straalmiddelen. De gebruikte techniek hangt af van de aard van de vervuiling en de soort ondergrond.

 1. Lichte vervuiling van metselwerk
  Onder lichte vervuiling verstaat met kalkaanslag, groene aanslag, mosvorming, schimmel, resten van klimop... meestal gaat het om organische vervuiling. Hierbij gaat men geen straalmiddelen toepassen.

 2. Zware vervuiling van metselwerk
  Onder middelmatige tot zware vervuiling verstaan men verf, roetvorming, graffiti, vetten enz... meestal gaat het om atmosferische vervuiling. Hierbij gaat men meestal straalmiddelen ( zand, ertsen... ) toevoegen. Indien je de originele kleur van het metselwerk terug tot leven wenst te brengen, dan zal men meestal hogedruk gebruiken.

Reinigingstechnieken

Metselwerk met lichte vervuiling is schoon te maken via hogedrukreiniging met warm water of stoom. Middelmatige vervuiling maakt men meestal schoon via het rotatiewervelsysteem ( lagedrukstralen met toevoeging van bepaalde straalmiddelen ) of zandstralen ( hogedrukstralen met toevoeging van bepaalde straalmiddelen ). In sommige gevallen zal men chemische reiniging toepassen.

Zelf metselwerk schoonmaken

Indien je te kampen hebt met lichte en oppervlakkige vervuiling dan kan je het in principe zelf doen. Door middel van een hogedrukspuit en een borstel kan je zelf heel wat vervuiling de baas. Je kan vervuiling wegborstelen en vervolgens nabehandelen met een hogedrukreiniger. Hou er wel rekening mee dat indien de druk te hoog is er kleurverschillen in de gevel kunnen ontstaan, bovendien kan je het metselwerk beschadigen. Het kan zijn dat je dan de gevel dient te laten hervoegen of een metselwerkrenovatie dient te laten uitvoeren. Hierdoor kunnen onvoorzienbare kosten zich opdringen. Ook zelf een gevelreiniging op grote hoogte zelf uitvoeren is een gevaarlijke klus.

Wanneer een vakman inschakelen

Wij raden aan om altijd een vakman in te schakelen bij middelmatige tot grove vervuiling van metselwerken. De vakman beschikt immers over kennis van zaken welke soort gevelreiniging van toepassing is. Bovendien beschikt de vakman over de nodige ervaring om werken op grote hoogtes uit te voeren, denk maar aan de plaatsing van een stelling. Laat je de werken uitvoeren door een erkende aannemer, dan kan je misschien genieten van premies.

Prijs metselwerk reinigen

Soort werk Prijs Offerte
Gevel reinigen Op aanvraag Offerte

Uw gevel laten schoonmaken?

Bestaande gevel laten reinigen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte