Voegen herstellen & renoveren

Het verwijderen van oude voegen is belangrijk om een gevel terug gezond te maken. Het voegwerk herstellen is onderdeel van een gevelrenovatie. Slijpen, kappen en het hervoegen van bestaand metselwerk behoren tot de werkzaamheden.

Waarom voegen?

Voegen in het metselwerk hebben een belangrijke functie. Ze beschermen de spouw tegen water, houden het metselwerk samen dankzij de kleefkracht van het gebruikte cement én zorgen voor het uitzicht van de buitengevel. Bovendien zorgen ze ervoor dat de spouw voldoende kan ademen. Voegen dienen minimaal 1 cm diepte te hebben om een goede kleefkracht te kunnen garanderen. Indien ze worden uitgeslepen dat dient men te slijpen tot tegen de bestaande metselspecie. Na ongeveer 2 weken wordt de gevel het best terug gevoegd, dan is het meeste water reeds verdampt.

Soorten voegmortels

Er wordt gewerkt met 2 soorten voegmortel:

  • Traditionele voegmortel of cementvoegen: wordt ter plaatse bereidt met zandsoorten, cement en water. Dit is de goedkoopste manier van voegen. Kleuren kunnen afwijken.
  • Kant-en-klare voegmortel: machinaal droog samengestelde voegmortels, enkel water toevoegen is voldoende, zeer veel kleuren mogelijk. Voordeel is dat er geen kleurafwijkingen in de gevel kunnen ontstaan.
Gratis offerte voegwerken

Kleur voegwerk

Voegwerk is in tal van kleuren beschikbaar. De kunst is om een voeg perfect bij het kleur van de metselsteen te doen passen. Daarom wordt vooraleer alles wordt opgevoegd, verschillende voegstalen aangebracht waaruit je kan kiezen. De meest voorkomende kleuren van traditioneel voegwerk zijn wit, gebroken wit, lichtgrijs, donkergrijs, bruin en geeltinten.

Bij toon-op-toon voegwerken is de kleur van het metselwerk gelijk aan de kleur van de voegen. Omdat het meestal gaat om een groot kleurenpalet, zullen toon-op-toon voegwerken uitgevoerd worden in kant-en-klare voegmortels.

Type voegen

Er bestaan een aantal type voegen, elke geven ze hun eigen karakter aan de buitengevel.

  • Platvol geborstelde of gekamde voeg / gladde voeg
  • Iets terughoudende voeg of verdiepte voeg
  • Holle voeg
  • Bolle voeg
  • Schaduwvoeg

Elastische voegwerken / afkitten met silicone

Op plaatsen in het metselwerk waar verschillende materialen bijeenkomen ( buitenschrijnwerk, dorpels, metselwerk, buitenkranen, roosters... ) zit grote krimp. Daarom is het aangeraden op deze plekken gebruik te maken van een elastische voeg of siliconevoegen. Dergelijke voegen zijn gemaakt op basis van silicone en kunnen tegen grote rek en krimp waardoor de voeg niet zal gaan barsten. Hierdoor blijft het voegwerk mooi intact en kan je jaren genieten van een mooi opgevoegde buitengevel. Het afkitten zal altijd na de voegwerken gebeuren.

Voegwerk herstellen: Voegen uitslijpen & uitkappen & hervoegen

Slechte voegen zoals loszittende voegen, voegen die afbrokkelen, broos voegwerk of voegen die door vocht aangetast zijn bieden geen bescherming meer en zullen zorgen voor vochtproblemen in de gevel. De oude voegen verwijderen en vervangen door nieuw voegwerk is de beste optie. Voegen uitslijpen met een slijpschijf is de beste optie. Verticale voegen zal men manueel voegen uitkappen met een beitel of pneumatisch. Na het kappen en slijpen wordt de gevel afgespoten zodoende alle stof en vuil verdwenen is. Indien gewenst kan een vervuilde gevel gereinigd worden door één van de soorten gevelreiniging. Nadien kan men de gevel hervoegen in de gewenste voegspeciekleur.

Voegwerk beschermen

Voegwerk en metselwerken met baksteen en betonsteen nemen veel water op. Hierdoor komt het voegwerk op termijn los te zitten. Door het metselwerk te hydrofoberen, maak je de gevel terug waterdicht. Het product laat wel de gevel nog voldoende "ademen".

Je kan ook opteren om de gevel af te werken met gespoten kurk. Je kan ervoor zorgen dat de gevelstenen zichtbaar blijven maar dat je gevel een totaal andere kleur krijgt. Bovendien heeft spuitkurk een zeer goede isolerende waarde.

Prijs voegwerken

Soort werk Prijs Offerte
Buitengevels hervoegen €9 - €12 / m²* Offerte

* excl. BTW

Jouw gevel laten voegen of laten hervoegen?

Bestaande gevel laten opvoegen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte