Spuitkurk plaatsen op buitengevels

Spuitkurk als gevelrenovatieSpuitkurk is een vrij nieuwe manier om gevels te renoveren, te decoreren én extra te isoleren. Ontdek hier alles over hoe je gevel isoleren met spuitkurk. Ontdek de voor- en nadelen, prijs spuitkurk en toepassingen...

Wat is spuitkurk

Spuitkurk is een isolerende / akoestische coating dat bestaat uit fijne of standaard kurkkorrels afkomstig van de kurkeik uit het Middellands zeegebied. Harsen en toeslagstoffen zoals kleurpigment, mineralen en additieven worden toegevoegd tot een volwaardige gevelafwerking. Het is dankzij haar isolerende eigenschappen een beter alternatief dan gevelverf en buitenbepleistering. Ze biedt tegelijkertijd een esthetische waarde aan de woning. Het is de perfecte decoratieve gevelbekleding bij gevelrenovaties.

Voor- en nadelen spuitkurk

 • + milieuvriendelijk
 • + akoestisch
 • + isolerend
 • + groot aantal kleuren
 • + scheuren en barsten
 • + taai
 • + flexibele verwerking
 • + waterwerend
 • + +/- 80% dampopen
 • + brandwerend
 • + geschikt voor gevelrenovaties
 • + lost koudebruggen op
 • + budgetvriendelijk

Toepassingen spuitkurk

Spuitkurk spuiten op gevelDankzij haar uitstekende mechanische en isolerende kenmerken kan gespoten kurk toegepast worden op vloeren, gevels, wanden en daken en op materialen zoals hout, steen, metaal, kunststof... Spuitkurk wordt manueel aangebracht met rol en borstel of machinaal via een spuitpistool in verschillende lagen. Op daken en gevels wordt een standaard korrelgrootte van 0,4 mm - 0,9 mm gebruikt, op wanden van interieurs wordt een fijnere korreldikte tussen  0,1 mm - 0,4 mm gebruikt. Voor industriële toepassingen wordt een grove korrel gebruikt.

Gemiddeld wordt in totaal +/- 3 mm spuitkurk aangebracht en dit in verschillende lagen.

Gratis offerte spuitkurk

Spuitkurk en gevelrenovatie

Bij gevelrenovaties wordt vooral spuitkurk gebruikt dat voor buitengevels geschikt is. Voor gevels in slechte staat, aangetast door erosie / vervuiling, niet-geïsoleerde buitengevels of gevels dewelke onvoldoende geïsoleerd zijn is spuitkurk een goed alternatief. Bij een voldoende dikke laag werkt spuitkurk alle oneffenheden, barsten en scheuren weg. Bovendien is spuitkurk een goede isolator en zorgt de kurk ervoor dat minder warmte via de buitengevels verloren gaat. Dankzij de dampdoorlaatbaarheid van het materiaal, hoef je geen schrik te hebben voor condensatieproblemen.

Uitvlakken gevel voordat spuitkurk wordt aangebrachtVooraleer de plaatsing van spuitkurk kan plaatsvinden is het belangrijk dat de ondergrond één homogeen geheel vormen. De ondergrond moet stofvrij en vrij zijn van loszittende stukken gevelmateriaal of organische vervuiling zoals mossen, algen en schimmels. Gevelmuren met vocht moeten eerst een vochtbehandeling ondergaan. Is dat niet het geval, dan dien je eerst een gevelbescherming, gevelreiniging of gevelrenovatie te laten ondergaan. Loszittende verf moet verwijderd worden, gebarsten bepleistering of bezetting dient herstelt te worden, poreus metselwerk, loszittende voegen moeten hervoegd worden enz... Pas dan kan de buitenbekleding in kurk plaatsvinden.

Spuitkurk aanbrengen op een zanderige ondergrond is mogelijk maar dan dien je wel eerst een extra hechtingslaag te voorzien.

Waterdichte spuitkurk

Opgelet: spuitkurk is wel waterwerend maar niet 100% waterdicht. Hierdoor blijft het product damp-open wat ten goede van schimmelvorming komt. Er bestaat ook 100% waterdichte spuitkurk, geschikt voor materialen die in aanraking komen met vocht zoals gevels met slagregen / doorslaand vocht, terrassen, houten chalets, doucheruimtes, wellness, zwembaden... Deze spuitkurk in niet dampdoorlatend, waardoor voldoende verluchting  / ventilatie dient voorzien te worden. Vraag steeds raad aan jouw aannemer / vakman / architect hoe je vochtige ruimtes moet verluchten.

Spuitkurk heeft een gemiddelde thermische geleidbaarheid test van 0,059 W/m²K.

Spuitkurk kleuren

Spuitkurk is te verkrijgen in tal van RAL-kleuren, elk met hun eigen RAL-nummer. Voordeel is dat je een kleur kan uitkiezen dat perfect bij het buitenschrijnwerk past. De kleur van de spuitkurk wordt bekomen door het toevoegen van kleurpigmenten. Er zijn kant-en-klare kleuren beschikbaar maar ze kunnen ook maat gemaakt worden. Ze worden voorgemengd aangeleverd waardoor kleurverschillen uitgesloten zijn.

Spuitkurk kleuren

Gratis offerte spuitkurk

Vlak uitgewerkt of steenstructuur behouden 

Je kan ervoor opteren om de gevel te moderniseren dankzij een vlakke afwerking. Metselwerk wordt dan eerst gecementeerd en vervolgens afwerkt met gespoten kurk voor gevels. Meestal wordt deze techniek toegepast bij gevels waarvan het metselwerk in zeer slechte staat is, waar extra geïsoleerd dient te worden en voor mensen die houden van een moderne uitstraling. Is het metselwerk nog in vrij goede staat, is de spouw voldoende geïsoleerd en wens je het metselwerk nog zichtbaar te houden, dan kan je ervoor zorgen dat alles zichtbaar blijft en wordt de spuitkurk rechtstreeks op het metselwerk gespoten. Zo behoudt  je het karakter van de buitengevel.

Spuitkurk vlak of met baksteenmotief

Isolatie

Spuitkurk heeft een gemiddelde thermische geleidbaarheid test van 0,059 W/m²K. Uiteraard zal het aantal lagen de isolatiewaarde bepalen. De buitengevels renoveren met spuitkurk kan binnen een temperatuurwinst opleveren tussen 5° en 8°. Spuitkurk is ook perfect combineerbaar met spouwisolatie. Je kan de spouw na-isoleren en de gevel afwerken met kurkkorrels.

Spuitkurk en geverfde gevels

Gespoten kurk kan perfect op geverfde gevel geplaatst worden, eerst dient wel alle loszittende verf verwijderd te worden om een goede hechting te kunnen garanderen.

Spuitkurk premies: spuitkurk op isolatie

Voor enkel het rechtstreeks plaatsen van spuitkurk op de buitengevel zijn er momenteel geen premies te verkrijgen. Laat je de woning na-isoleren met buitengevelisolatie en werk je af met spuitkurk dan zijn er subsidies te verkrijgen. Hoeveel spuitkurk subsidies je ontvangt hangt af van waar je de gevel laat renoveren.

Prijs spuitkurk

De prijs van de spuitkurk is sterk afhankelijk van de staat van de ondergrond. Is de ondergrond in slechte staat, dan dienen er eerst een aantal voorbereidingen getroffen te worden ( gevelreiniging, hydrofuge, isolatie aanbrengen, gevelrenovatie... ) wat de prijs per m² een stuk duurder maakt. Gemiddeld schommelt de prijs van spuitkurk rond de €80 tot €120 per m².

Soort werk Prijs Offerte
Spuitkurk zonder gevelrenovatie Op aanvraag Offerte
Spuitkurk met gevelisolatie Op aanvraag Offerte

* excl. BTW

Jouw gevel laten afwerken met spuitkurk?

Spuitkurk laten plaatsen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte