Metalen gevelbekleding

Veel architecten kiezen voor metalen gevelbekleding vanwege de vele architectonische mogelijkheden van metaal. Metalen gevels zijn hip, vereisen nauwelijks onderhoud en zijn prijstechnisch gezien ook nog eens interessant.

Voordelen van metalen gevelbekleding

 • + Stijlvol, modern, vrijwel onbeperkte architectonische mogelijkheden
 • + Grote keuze aan metaalsoorten, uitvoeringen, kleuren en afwerkingen
 • + Onderhoudsarm
 • + Sterk en weerbestendig
 • + Lange levensduur

Metalen gevelbekleding: uitvoeringen

Metalen gevelbekleding is in een groot aantal uitvoeringen verkrijgbaar. Populaire uitvoeringen:

 • Vlakke metalen gevelpanelen
  Dit zijn meestal stalen of aluminium gevelplaten, gesloten of voorzien van micro perforaties (in een repeterend patroon of designpatroon).
 • Metalen cassettes
  Rechte of gecachetteerde cassettes van aluminium of staal.
 • Sandwichpanelen
  Vlakke, rechthoekige panelen die zijn opgebouwd uit meerdere platen van verschillende materialen (veelal aluminium platen met een kern van kunststof).
 • Sidings
  Lichtmetalen gevelstroken van staal, aluminium of zink.

Metalen cassette gevelbekleding

Metalen gevelcassettes van aluminium of staal zijn vanwege hun stijlvolle minimalistische uitstraling erg geschikt voor gebouwen met een moderne architectuur. Ze zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren, vormen en afwerkingen en kunnen zowel zichtbaar als onzichtbaar aan de gevel worden bevestigd. Doordat verschillende cassettes onderling met elkaar gecombineerd kunnen worden, zijn de mogelijkheden met dit type gevelbekleding nagenoeg onbeperkt.

Veelgebruikte metaalsoorten

 • Stalen gevelbekleding
  Onbeschermd staal is onderhevig aan corrosie (roest). Daarom worden stalen gevelpanelen meestal gecoat met een sterke lak of wordt het staal verzinkt.

 • Gevelbekleding in roestvast staal (inox)
  Inox is een legering van staal en chroom. Gevelplaten van inox bestaan voor minimaal 12% uit chroom. Door het chroom roesten de platen niet en hoeven ze niet gecoat te worden. Roestvast staal is een van de duurste staalsoorten.

 • Gevelbekleding in weervast staal (cortenstaal)
  Gevelpanelen van weervast staal hebben een unieke bruine roestkleur. Het patina dat zich na verloop van tijd vormt op het staal beschermt de gevelbekleding tegen verdere corrosie.

 • Aluminium gevelbekleding
  Aluminium is licht, makkelijk te bewerken en roest niet. Het wordt om deze reden zeer veel gebruikt in metalen gevels. Aluminium kan onafgewerkt toegepast worden, maar om esthetische redenen lakt of anodiseert men het meestal.

 • Zinken gevelbekleding
  Zink is erg duurzaam en het hoeft niet beschermd te worden met een speciale afwerklaag. Het heeft een industriële uitstraling en wordt vrijwel altijd onafgewerkt toegepast op gevels.

 • Koperen gevelbekeding
  Koper is een van de duurste metaalsoorten. Het krijgt na verloop van tijd een natuurlijk patina. De kleur verandert daarbij geleidelijk van felrood oranje naar bruinoranje. Na een tiental jaar krijgt het zijn typerende kopergroene kleur.

Toepassing bij renovaties

Metalen gevelplaten en panelen worden omwille van hun gunstige eigenschappen en uitgebreide architectonische mogelijkheden veel gebruikt voor het renoveren van warenhuizen, fabrieksgebouwen, loodsen, garages, kantoren en residentiele gebouwen. Metalen gevelbekleding is daarnaast ook goed te combineren met gevelisolatie.

Tip: Bij het plaatsen van metalen gevelbekleding is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met condensvorming. Condens is te voorkomen door de panelen goed te isoleren en thermisch ontkoppeld te plaatsen.

Onderhoud metalen gevelbekleding

Metalen gevelbekleding is onderhoudsarm. Je hoeft een metalen gevel dus nooit te schilderen of op andere wijze te beschermen tegen weersinvloeden. De gevel zal in de loop der jaren, net als elke gevel, natuurlijk wel vuil kunnen worden. Meestal kun je plaatselijke vervuiling eenvoudig met wat water en een zachte zeepoplossing verwijderen.

Plaatsingswijze

Metalen panelen, sandwichpanelen of cassettes worden meestal op een houten of metalen lattenstructuur aangebracht. Meestal gebeurt dat met schroeven, maar sommige platen, zoals sandwichpanelen kunnen ook gelijmd worden. Bij het plaatsen van metalen gevelbekleding is het belangrijk dat er voorzien wordt in voldoende uitzetvoegen, want metalen panelen ‘werken’ snel onder invloed van temperatuurschommelingen (metaal warmt snel op en koelt snel af). Sandwichpanelen zijn minder gevoelig voor krimp en uitzetting omdat ze niet volledig uit metaal bestaan.

Prijzen metalen gevelbekledingen

Soort Prijs excl. plaatsing Prijs incl. plaatsing Offerte
Metalen gevelafwerking €50 - €100 per m²* €150 - €200 per m²* Offerte

* Prijzen excl. BTW

Gevelbekleding laten plaatsen?

Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte