Leien gevelbekleding

Kies je voor leien als gevelbekleding, dan kies je voor een moderne onderhoudsvrije gevelafwerking. Lees hier waarom leien gevels populairder zijn dan ooit, hoe ze geplaatst worden en uit welke soorten je kunt kiezen.

Leien gevelbekleding: vezelcementleien en natuurleien

Er zijn twee soorten gevelleien waaruit je kunt kiezen: vezelcementleien en natuurleien.

Vezelcementleien (kunstleien)

Vezelcementleien zijn erg geschikt voor het stijlvol afwerken van moderne gevels. Het zijn maatvaste leien die in de kern gekleurd zijn en afgewerkt met een weerbestendige coating. Ze zijn gemaakt van cement waaraan sterke kunststof vezels zijn toegevoegd. Voordelen van vezelcementleien: gunstige prijs-kwaliteitverhouding, in allerlei aantrekkelijke kleuren verkrijgbaar, perfect maatvast.

Natuurleien

Dit zijn leien die volledig bestaan uit 100% natuurlijk leisteen. Meestal zijn ze zwart of antraciet van kleur. Natuurleien hebben een karakteristieke glans en structuur. Elke lei is uniek en is net iets anders van textuur. Hierdoor heeft een natuurleien gevel een natuurlijke, luxueuze uitstraling. Voordelen van natuurleien: natuurlijk uitzicht, zeer lange levensduur (70-100 jaar).

Geef je woning een uniek karakter

Gevelleien zijn in verschillende vormen en kleuren verkrijgbaar. Door verschillend gekleurde leien op speelse wijze met elkaar te combineren geef je de gevel een unieke uitstraling. Daarnaast kunnen de leien in diverse patronen gelegd worden en is het mogelijk om heel de woning met leien te bedekken (zowel het dak als de gevel). Architectonisch gezien kun je met leien dus alle kanten op.

Voordelen van een leien gevelbekleding

  • + Moderne, stijlvolle gevelbekleding
  • + Unieke architectonische mogelijkheden
  • + Gunstige prijs-kwaliteitverhouding (vezelcementleien)
  • + Lange levensduur
  • + Hoge brandveiligheid
  • + Lichtgewicht gevelbekleding

Levensduur leien gevelbekleding

De levensduur van leien gevelbekleding is afhankelijk van het type lei en de oriëntatie van de gevel. Natuurleien blijven het langst hun natuurlijke uitstraling behouden en gaan zo’n 70 tot 100 jaar mee. Vezelcementleien (kunstleien) hebben een levensduur van 35 tot 50 jaar.

Leien gevelbekleding plaatsen

Gevelleien kunnen zowel zichtbaar (met leihaken) als onzichtbaar (met zelfborende schroeven) aan de gevel worden geplaatst. De leien plaatst men overlappend in een bepaald patroon op een houten of metalen raamwerk. Het legpatroon, de leigrootte en de kleur bepalen uiteindelijk de stijl en het uitzicht van de gevel. Bij het plaatsen houdt men achter de leien een luchtspouw aan (van minimaal 30 tot 45 mm). Een leien gevel is dus altijd goed geventileerd.

Tip: Kunstleien kun je perfect combineren met vezelcement platen. Zo creëer je snel een uniform geheel.

Leien gevel renoveren en isoleren

Is de gevel van je woning aan renovatie toe, laat hem dan gelijk isoleren. Gevelisolatie is een van de zinvolste investeringen die je ooit zult doen en je bespaart er al gauw honderden euro’s per jaar mee op je energiefactuur. Bovendien kom je, wanneer je de gevel laat isoleren, ook nog eens in aanmerking voor een interessante premie van de netbeheerder. Gevelleien zijn erg dun en hierdoor perfect te combineren met allerlei isolatiematerialen.

Onderhoud gevelleien

Natuurleien en kunstleien zijn onderhoudsarm. Je hoeft dus geen speciale voorzorgsmaatregelen te nemen om de gevel te beschermen. Heb je ook leien op het dak liggen, laat het dak dan eens in de zoveel tijd behandelen met een anti-mos product. Haal bladafval ook altijd zo snel mogelijk weg, want onder de bladeren blijft de dakbedekking vochtig. Een langdurig vochtige dakbedekking is een voedingsbodem voor mossen en algen.

Prijs leien gevelbekleding

Soort werk Prijs m² excl. plaatsing Prijs m² incl. Plaatsing Offerte
Vezelcementleien €45 - €60 m²* €95 - €140 m²* Offerte
Natuurleien €65 - €75 m²* €100 - €165 m²* Offerte

* excl. BTW

Gevelbekleding laten plaatsen?

Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte