Natuursteen gevelbekleding

Een gevel bekleed met natuursteen is een lust voor het oog. Natuursteen is niet een van de meest goedkope gevelbekledingen, maar de uitstraling ervan is uniek en je zult er zonder twijfel decennialang met plezier naar kijken.

Soorten natuurstenen gevelbekledingen

Voor het afwerken van de gevel kun je kiezen uit een aantal vorstbestendige natuursteensoorten, waaronder: kalksteen, marmer, leisteen, kwartsiet en graniet. Ze verschillen onderling van kleur, hardheid en structuur, maar het is de afwerking van de steen die het uiteindelijke uitzicht bepaalt. Het oppervlak van natuursteen kan op veel verschillende manieren worden bewerkt. Veelgebruikte bewerkingsmethodes:

 • Schuren (matte uitstraling)
 • Zoeten (zijdeglans)
 • Polijsten (hoogglans)
 • Boucharderen (het steenoppervlak wordt mechanisch gehamerd)
 • Gradineren (hakken of frezen van ondiepe sleuven)

Voordeel natuursteen gevelbekleding

 • + Unieke, luxueuze uitstraling (elke gevelplaat, plint of dorpel is uniek)
 • + Onbrandbaar
 • + Natuursteen heeft een hoge warmteopslagcapaciteit (constant binnenklimaat)
 • + Onderhoudsarm

Gunstige warmteopslagcapaciteit

Natuursteen heeft een hoge warmteopslagcapaciteit. Dat wil zeggen dat een gevel bedekt met natuursteen traag reageert op temperatuurwisselingen. De gevel neemt de warmte van de zon langzaam op en geeft hem vervolgens weer langzaam af. Hierdoor heb je binnen in huis minder snel last van temperatuurschommelingen. Bijkomend voordeel is dat de woning tijdens hete zomerdagen minder snel oververhit raakt omdat de gevel als een thermische buffer dient.

Tip: Ben je geïnteresseerd in een gevelplint van natuursteen? Kies dan voor een niet al te poreuze natuursteensoort met een gladde afwerking (bijvoorbeeld Belgisch hardsteen). Deze plinten zijn goed bestand tegen (optrekkend) vocht en makkelijker te reinigen dan ruwe, poreuze gevelpinten.

Gevelrenovatie met natuursteen strips

 

In plaats van massieve natuurstenen kun je ook kiezen voor gevelrenovatie met natuursteen strips. Dit zijn smalle panelen waarop stroken natuursteen in een decoratief patroon zijn verlijmd. De strips zijn vrij eenvoudig en snel aan een buitenmuur te bevestigen. De hoeken van de gevel werkt men met speciale hoekstukken af, zodat de gevel na plaatsing het uitzicht heeft van een massieve gemetselde muur. Op afstand is een gevel afgewerkt met natuursteen strips niet van een echte gemetselde gevel te onderscheiden. Voordelen van natuursteen strips: snelle plaatsing mogelijk, vele malen goedkoper dan een gemetselde gevel (van natuursteen).

Plaatsen van natuursteen gevelbekleding

Er zijn ruwweg twee manieren om gevelbekleding van natuursteen aan de gevel te bevestigen: mechanische bevestigingen (met behulp van metalen ankers) en verlijming.

 • Mechanische bevestiging
  Grote, zware gevelplaten van natuursteen monteert men meestal met roestvrijstalen pennen en ankers aan het binnenspouwblad. In sommige gevallen gebruikt men een aluminium onderstructuur. De gevel is nagenoeg altijd geventileerd (luchtspouw achter de gevelplaten). De gevelplaten worden onafhankelijk van elkaar geplaatst en kunnen, indien dat ooit nodig mocht zijn, eenvoudig vervangen worden.

 • Gelijmd
  Kleine, lichte geveldelen zoals gevelplinten kunnen met lijm of een speciale hechtmortel direct aan het buitenspouwblad worden bevestigd. Het voordeel van verlijming is dat de geveldelen snel te monteren zijn en dat ze goed bestand zijn tegen impactbelasting (schoppen, stoten, fietsen tegen de gevel). In verband met optrekkend vocht is een goede waterkering van belang.

Onderhoud natuursteen

In principe vergt een natuurstenen gevel nauwelijks onderhoud, maar net zoals elke gevel kan ook een natuurstenen gevel op den duur vuil worden. De wijze waarop de gevel gereinigd moet worden is afhankelijk van het soort natuursteen en de afwerking ervan. Zo mogen gevelplaten of plinten van Belgisch hardsteen bijvoorbeeld nooit gereinigd worden met azijn omdat azijnzuur het steenoppervlak kan beschadigen (zuur reageert met kalk). Graniet is hier weer minder gevoelig voor omdat het een stollingsgesteente betreft (geen kalkgesteente zoals Belgisch hardsteen). Elke natuursteensoort heeft zo zijn eigen specifieke reinigingstactiek.

Prijs natuursteen gevelbekleding

Soort werk Prijs m² excl. plaatsing Prijs m² incl. Plaatsing Offerte
Natuursteen strips €40 - €80 m²* €90 - €150 m²* Offerte
Natuursteen platen / plinten / tegels €65 - €150 m²* €165 - €250 m²* Offerte

* excl. BTW

Gevelbekleding laten plaatsen?

Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte