Gevel in metselwerk renoveren

Bij een metselwerkrenovatie komen er een aantal gevelwerken aan te pas. Wij overlopen de verschillende stappen.

Metselwerk renoveren? Er dienen een aantal stappen ondernomen te worden om terug een mooie en gezonde gevel te verkrijgen:

  1. Voorbereiding
  2. Metselwerk reinigen
  3. Schade aan gevel / beschadigd metselwerk herstellen
  4. Metselwerk eventueel beschermen / bekleden

Voorbereiding

Vooral men overgaat tot een renovatie van een gemetste gevel in baksteen, zandsteen, betonsteen... zal men de verschillende opties bekijken. Men zal vooral de staat van het metselwerk bekijken, de soort ondergrond, of er al dan na-geïsoleerd dient te worden, en wat de voorkeur van de bouwheer is. Een aannemer, gespecialiseerd in gevelrenovaties kan verschillende opties voorstellen en raad geven of welke oplossing geschikt is. Het kan zijn dat je een aannemer gespecialiseerd in spuitkurk contacteert maar spijtig genoeg moet horen dat spuitkurk aanbrengen niet mogelijk is. Maak daarom voor jezelf eerst uit wat je mooi vindt en wat jouw budget is. Neem dan contact op met verschillende renovatiebedrijven en vraag een vrijblijvende offerte aan. Schakel desnoods een architect in om je met raad en daad bij te staan.

Veel gestelde vragen zijn:

  • moet ik eerst een gevelrenovatie doorvoeren vooraleer in deze kan reinigen?
  • wat kost een gevelreiniging?
  • ik zou graag mijn bestaand metselwerk zichtbaar laten, wat zijn de opties?
  • met wat kan ik mijn metselwerk bekleden?
  • kan ik mijn metselwerk bepleisteren of niet?
  • ...

Voegen renoveren

Last van loszittende voegen? Je gevel herverven of laten bepleisteren? Spuitkurk of kaleien? Dan dient de staat van het voegwerk in orde te zijn. De ondergrond is zeer belangrijk voor een goede hechting. Laat dan eerst een voegrenovatie uitvoeren vooraleer je de gevel gaat bekleden. Ook na de voegwerken dienen de kitwerken alles lucht- en, vochtdicht te maken.

Scheuren in metselwerk herstellen

Metselwerk in slechte staat, zal te kampen hebben met vochtproblemen, loszittend voegwerk, scheuren, barsten, verzakkingen enz... Dankzij een scheurherstelling d.m.v. verankering, cement of injectie maakt men de gevel terug stabiel.Metselwerk reinigen

Een vuile gevel reinigen kan geschieden door middel van gevelreiniging. Hogedrukreiniging met koud of warm water, zandstralen, reinigen met stoom, chemisch reinigen... Dergelijke technieken worden toegepast bij gevels waarbij het metselwerk zichtbaar dient te blijven en bij gevels dewelke voldoende geïsoleerd zijn. Na de reiniging kunnen ze hervoegd worden of behandeld worden tegen graffiti en vocht. ( hydrofuge )

Gratis offerte gevelrenovatie

Metselwerk afwerken of niet

Afhankelijk van de staat / aard van het metselwerk zijn er een aantal opties om deze te renoveren.

Heb je te maken met een mooi gemetste gevelsteen, dan kan je opteren voor een gevelreiniging en gevelherstelling waarbij het metselwerk gewoon zichtbaar blijft. Voorwaarde is dat de buitengevel voldoende isoleert. Is dat niet het geval, dan kan je kiezen voor extra spouwmuurisolatie. Voldoet de spouw niet of is er geen spouw aanwezig, dan kan je isoleren langs de binnenzijde. Is het niet mogelijk om langs de binnenzijde te isoleren, dan dien je te opteren voor een gevelbekleding met isolatie. Nadeel is wel dat het metselwerk niet meer zichtbaar blijft.

Heb je een gevel in metselwerk dewelke voldoende isoleert maar je wenst deze een andere uitstraling te geven? Het kleur van de gevelsteen dient niet meer zichtbaar te zijn, dan kan je de gevel te renoveren en hem verfklaar maken voor een gevelverf, kaleiverf of isolerende kurk. Je behoud de structuur van de gevelsteen ( baksteen + voeg ) maar je geeft de gevel een andere uitstraling.

Buitengevels in zeer slechte staat en met onvoldoende isolatie waarvan de herstellingskosten te hoog oplopen, dan het het best voor een gevelbepleistering met isolatie, een gevelbekleding in stroken, plaatmateriaal / sidings met isolatie. Je kan ook altijd opteren voor de plaatsing van steenstrips en isolatie.

Steenverharder

Steenverharders zijn impregneringsproducten op basis van ethylkiezelzuurester om verpoederde bouwmaterialen terug te verharden zonder de eigenschappen van dat bouwmateriaal sterk te wijzigen. Alle absorberende, niet gelaagde steensoorten zijn te verstevigen zoals natuursteen, kiezelsteen, kleisteen, kalkgebonden zandsteen betonsteen, baksteen en voegwerk.

Prijs metselwerk renoveren

Soort werk Prijs per m² Offerte
Metselwerk renoveren Op aanvraag Offerte

Gevel in metselwerk laten renoveren?

Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte