Gevelisolatie en crepi met steenmotief of steenstrips?

Er bestaan een aantal technieken voor het isoleren en renoveren van buitenmuren met behoud uitzicht baksteenmetselwerk. We geven een overzicht.

Bij het verbouwen en renoveren van gevels van een gebouw zijn er enorm veel aanbieders van technieken en systemen. Maar systemen waarbij men de buitenmuur isoleert, al dan niet een crepi aanbrengt én het uitzicht van een bakstenen muur behoudt zijn nog vrij onbekend bij het grote publiek. Om verbouwers wat meer info te verschaffen over de mogelijkheden om het uniek uitzicht van een bakstenen muur te behouden laten we enkele technieken aan bod komen.

Er bestaan dus een aantal renovatie-technieken waarbij de baksteen-look na een gevelrenovatie behouden blijft maar die ook de mogelijkheid biedt de buitengevel tevens te isoleren. Om de baksteen-look te behouden gaat men de gevelisolatie ofwel bekleden met steenstrips of gaat men een crepi aanbrengen die vervolgens van een baksteenmotief wordt voorzien. Deze techniek noemt men crepi met steenmotief. De techniek is uniek omdat het uitzicht een exacte kopie is van een echte bakstenen muur die geverfd is of met kalei is afgewerkt.

Voorbeeld van een geïsoleerde buitenmuur met crepi met baksteenmotief

Gratis offerte crepi met steenmotief

Technieken van buitengevelisolatie met baksteenmotief

Om een baksteenmotief of baksteenlook te bekomen bestaan er enkele technieken zoals het plaatsen van baksteen steenstrips op isolatie of het aanbrengen van een crepi met steenmotief.

1. Isoleren van gevels en muren met crepi met steenmotief als afwerking

Er bestaan 2 technieken waarbij een baksteensteenmotief wordt geïmiteerd in combinatie met gevelisolatie en crepi:

  • Het inkerven van voegen: in de verse pleister worden voegen gekerft en vervolgens afgewerkt met een kalei of crepi siliconenpleister. ( Axxo Brixx Industries )
  • Het indrukken van een steenmotief: met mallen wordt in de verse pleister een steenmotief gedrukt en vervolgens afgewerkt met een kalei of crepi coating met siloxaan. ( DIMK )

2. Isoleren van gevels en muren met steenstrips op isolatie

  • Isolatieplaten met ribben: E-Board Vandersanden, Strikolith, Iso-Façade Nelissen,...
  • Ribben op de werf aangebracht in de pleister met mallen: Brixx on ribs by DIMK
  • Wapeningsnet reeds gekleefd op de isolatie: Façabrick Wienerberger,...
  • Traditioneel zonder hulpmiddelen: Compactuna, Sto, Willco, Caparol,..
Gratis offerte crepi met steenmotief

Isolatieplaten met ribben met steenstrips als afwerking

Het plaatsen van buitengevelisolatie d.m.v. isolatieplaten met ribben ( E-Board Vandersanden, Strikolith, Iso-Façade Nelissen, Westvlaamse steencentrale,...) is een techniek voor het plaatsen van steenstrips rechtstreeks op de isolatie zonder wapeningsnet. Dit isolatiesysteem wordt aangeboden in een kit bestaande uit voorgevormde isolatieplaten met ribben, pluggen, kleefmortel, steenstrips en voegmortel. Het grote voordeel van deze techniek is dat de steenstrippen mooi op hun plaats blijven zitten waardoor tijd wordt uitgespaard tijdens het plaatsen van de baksteenstrips. Deze techniek drukt hierdoor de prijs per m2. 

Ribben “in situ” aangebracht met steenstrips als afwerking

Is het meest recente buitengevel isolatiesysteem met steenstrips en wordt nu al als het meest revolutionaire systeem voor het plaatsen van steenstrippen uit baksteen beschouwd.

Deze techniek heeft alle voordelen van het plaatsen van steenstrips op een ondersteunende rib, zoals bij isolatieplaten met ribben en werkt even tijdbesparend waardoor de werken voordeliger worden. Maar het systeem biedt ook de mogelijkheid om het geveloppervlak te wapenen met één of twee wapeningsnetten naargelang de last die door de geïsoleerde muur dient gedragen te worden. Dankzij de wapening kan de druk van de belasting en thermische schokken beter opgevangen worden.

Het ribbenpatroon wordt op de werf ter plaatse op de gevelisolatie aangebracht na het plaatsen van het wapeningsnet met mortel. In deze mortellaag wordt de afdruk van ribben aangebracht met een mal. Eens ze uitgehard zijn dienen ze als ondersteuning van de baksteenstrippen, wat maakt dat de baksteenstrips niet uitzakken. Dit systeem zorgt ervoor dan de prijs van een gevelrenovatie met isolatie daalt.

Wapeningsnet reeds gekleefd op de isolatie

Is de originele techniek voor het plaatsen van steenstrips met één of twee lagen wapening naargelang het gewicht te dragen door de isolatie. Het is een techniek waarbij alle handelingen handmatig gebeuren, bevestigen van de isolatie tegen de gevel, het plaatsen van een wapeningsnet… Enkel bij het aanbrengen van de steenstrips wordt nu en dan een hulpstuk gebruikt om het uitzakken van de steenstrippen tegen te gaan. Het voordeel van het plaatsen van een wapeningsnet zit erin dat het gewicht van de steenstrips en de thermische druk bij uitzettingen beter wordt opgevangen. Hierdoor zal minder snel scheurvorming voorkomen.

Façabrick van Wienerberger

Leunt sterk aan bij het traditioneel plaatsen van baksteenstrips. Het enige verschil is dat de isolatieplaten reeds fabrieksmatig worden voorzien van de wapeningslaag in de isolatie waardoor het niet meer handmatig moet aangebracht worden. Het voordeel is dat de aannemer het wapeningsnet niet meer hoeft aan te brengen wat de werken iets eenvoudiger en sneller laat verlopen.

Traditionele plaatsing steenstrips zonder hulpmiddelen

Ten slotte kan je uiteraard traditioneel en zonder hulpmiddelen de steenstrips tegen de buitengevel isolatie aanbrengen. De moeilijkheid ligt hem in een goede horizontale plaatsing waardoor er veel tijd en geld in de plaatsing kruipt. Je kan kiezen tussen kunsthars steenstrips ( Klimex en Caparol en Betonnen steenstrippen ( MBI beton ).

Prijs crepi met steenmotief of steenstrips

Soort werk Prijs Offerte
Crepi met steenmotief Op aanvraag Offerte
Steenstrips zonder isolatie Op aanvraag Offerte
Steenstrips met isolatie Op aanvraag Offerte

* excl. BTW

Gevelisolatie en crepi met steenmotief laten plaatsen?

Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte