Gevel isoleren en bepleisteren met crepi

Indien je een bestaande niet-geïsoleerde buitengevel wenst te bepleisteren, dan bestaan er een aantal mogelijkheden.

Bepleistering met isolatie

Om te voldoen aan de maximale U-waarde ( 0,24 W/m²K ) voor buitenmuren moeten niet-geïsoleerde gevels voorzien worden van buitengevelisolatie waarop een afweringslaag kan aangebracht worden. Het aanbrengen van een sierpleister of crepi is een goed alternatief om bestaande gevels met een isolerende functie af te werken. Een juiste opbouw is van zeer groot belang om condensatie en scheuren in het pleisterwerk te voorkomen. Vraag steeds raad aan een vakman of een architect welk systeem / opbouw zal voldoen aan jouw muuropbouw.

Afhankelijk van de ondergrond zal een isolatieplaat tegen de bestaande buitenmuur gekleefd worden. Voorwaarde is dat de bestaande buitengevel wordt voorbehandeld om een goede hechting van de isolatieplaten te garanderen. De voorbehandeling bestaat uit het renoveren van het metselwerk en uit een gevelreiniging ( verwijderen van mossen, klimop, roet... ) zodoende de buitengevel in goede staat verkeerd. Om krimp en uitzetting ( scheurvorming )  te voorkomen wordt een uitvlakkingslaag bestaande uit een wapening in glasvezel en uitvlakkingsmortel tegen de isolatieplaten aangebracht. Als laatste wordt een voorstrijklaag of een hechtingslaag aangebracht om een goede hechting van de decoratieve sierpleister te garanderen.

Voorkom scheuren en barsten

Belangrijk is dat alle hoeken en kanten goed worden afgewerkt zodoende scheuren en barsten voorkomen worden. De plaatsing van isolatieplaten en het wapeningsweefsel speelt hier een grote rol. Bij slechte plaatsing kunnen koudebruggen ontstaan waardoor er temperatuurverschillen optreden met scheuren in de gevelpleister tot gevolg. Daarom worden best alle naden tussen de isolatieplaten opgespoten met hardschuim en worden nadien afgeschuurd.

Bepleisterbare isolatieplaten voor buitenmuren

Er bestaan een aantal isolatiematerialen die bruikbaar zijn in de opbouw. Meestal gaat het om isolatieplaten of isolatiepanelen. De keuze van de soort isolatieplaat hangt af van de bestaande ondergrond of de samenstelling van de draagmuur.

  • EPS ( witte isomoplaten )
  • Neopor ( geëxpandeerd polystyreen met grafiet )
  • Minerale wolpanelen
  • Houtvezelplaten
  • PIR isolatieplaten
  • ...

Soorten pleisterwerken

De uiteindelijke afwerking kan bestaan uit een aantal materialen:

  • Kunstharssierpleister
  • Silicaatsierpleister
  • Steenstrips
  • Gevelverf

Prijs gevel bepleisteren + isoleren

Soort werk Prijs Offerte
Buitenbepleistering ( crepi ) + isolatie € 95,00 - € 130,00/m2
Offerte

Gevel isoleren en bepleisteren?

Pleisterwerken nodig? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte