Gevel zandstralen

Gevel laten zandstralen? Wat zijn de mogelijkheden en is deze techniek geschikt voor jouw gevel?

Zandstralen is een reinigingstechniek waarbij lucht, granulaten ( grit ) in de vorm van zand, en water onder een regelbare druk tegen een vervuilde gevel wordt gespoten. Zandstralen wordt vooral bij zware vervuiling van buitengevels gebruikt. Afhankelijk van het gebruikte straalmiddel en druk kan men licht reinigen of diep reinigen. De aard van vervuiling en soort ondergrond zal de wijze van zandstralen bepalen. Door het gebruik van lage druk en een mild straalmiddel kunnen poreuze gevels in baksteen, natuursteen, beton gereinigd worden zonder ze te beschadigen.

Zandstralen technieken

  1. Nat zandstralen
    Bij nat zandstralen of waterzandstralen gaat men water en een geschikt straalmiddel gebruiken. Het straalmiddel om gevels schoon te maken bestaat meestal uit zand ( Olivinezand ). Het is een zacht straalmiddel dat gevels niet beschadigd. Deze manier van gevelreiniging wordt vooral toegepast bij zwaar vervuilde gevels. Door het gebruik van water komt er vrij weinig stof vrij wat ten goede komt van het milieu.
  1. Droog zandstralen
    Bij droog zandstralen wordt geen water gebruikt, wel een straalmiddel. Deze techniek wordt vooral toegepast bij het reinigen van houten gevels van bijvoorbeeld een chalet of houten vakantiehuis of tuinhuis. Ook houten ramen en deuren kunnen droog behandeld worden. Bij deze techniek komt veel stof en vuil vrij.

Fijnstralen of luchtgommen

Een iets meer verfijnde techniek is luchtgommen. Het wordt het "nieuwe zandstralen" genoemd. Hierbij wordt lucht onder druk in combinatie met keramische korrels op de gevel gespoten. Het verschil met zandstralen is dat de gevel zachter wordt behandeld waardoor de ondergrond minder lijden heeft dan met zandstralen. Bovendien wordt er minder vuil aangemaakt en werkt alles zuiniger. De techniek kan ook toegepast worden voor het verwijderen van verf, graffiti en roet.

Zelf zandstralen

Zandstraalwerken zelf uitvoeren is niet aangeraden, daar enige ervaring vereist is. Te veel druk geven, het verkeerde straalmiddel gebruiken... kan leiden tot het onherroepelijk beschadigen van de ondergrond en grote kleurverschillen in de gevels. Bij een gevelrenovatie dien je trouwens te beschikken over zeer veel materiaal zoals beschermmiddelen, stelling, machines enz... Wij raden aan steeds een specialist in gritstralen de werken te laten uitvoeren.

Gevel beschermen

Na het zandstralen is het aangeraden de schone gevel extra te beschermen tegen vervuiling. Men gaat de buitengevel impregneren of een hydrofuge aanbrengen.

Prijs gevel zandstralen

Soort werk Prijs Offerte
Zandstralen Op aanvraag Offerte

Uw gevel laten schoonmaken?

Bestaande gevel laten reinigen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte