Scheur- en steenherstelling metselwerk

Last van scheurvorming in buitenmuren? Problemen met scheuren in buitengevels kunnen leiden tot stabiliteitsproblemen en instortingsgevaar.

Scheurvorming in gevels zorgen ervoor dat de krachten in de buitenmuren niet meer goed over de ganse muur worden verdeeld. Dit kan leiden tot ernstige problemen in de bouwconstructie. Er bestaan een aantal oplossingen om scheuren in herstellen, scheurvorming te voorkomen en het het steenverband te herstellen. Scheuren en barsten in de gevel zijn meestal de oorzaak van een dieper liggend probleem in de constructie of door een externe oorzaak. Onderzoek eerst het onderliggend probleem en herstel dan de scheuren. Het probleem niet aanpakken, zal leiden tot meer scheurvorming en hogere herstellingskosten.

Oorzaak scheurvorming

 • thermische scheuren ( verschil tussen binnen- buitentemperatuur )
 • trilling door zwaar vrachtverkeer / bouwprojecten
 • roestvorming
 • aardbeving
 • verzakking van de funderingen door slecht funderingsmetselwerk
 • doorgeroeste ankers en spouwhaken
 • slecht onderhouden lateien
 • combinatie van bouwmaterialen
Tip: Zware en grote scheuren laat je het best herstellen door een ervaren vakman. Het kan zijn dat er eerst een stalbiliteitsstudie dient uitgevoerd te worden.

Herstellen van scheuren in gevels

Het herstellen en renoveren van gevels verloopt meestal in een paar stappen:

 1. Gevel schoonmaken: vuil, loszittende stenen & voegen uitslijpen / uitkappen
 2. Steenherstel: nieuwe stenen plaatsen waar nodig
 3. Scheurherstel: aanbrengen van reparatiemortel
 4. Voegen: stenen heropvoegen
Gratis offerte scheurherstelling

Scheurherstel door mortel & siliconen

Kleine scheuren in gevels kunnen hersteld worden met een steenreparatiemortel of via een siliconemortel ( behoud elasticiteit ). Reparatiemortels zijn verkrijgbaar in tal van kleuren en zorgen ervoor dat de scheurherstelling niet opvalt. Je kan ze toepassen in zowel verticale als horizontale scheuren die niet groter worden. Scheuren dienen altijd eerst schoongemaakt te worden zodoende de mortel goed hecht. Je kan de mortels vinden in de betere doe-het-zelfzaak.

Muur- scheurherstel door verankering

Indien er sprake is van ernstige scheurvorming waarbij de stabiliteit van de gevel in gevaar komt, gaat men scheurverankering toepassen en gebruik maken van reparatiemortel en een roestvrij spiraalanker. Het spiraalanker is een roestvrije staaf en beschikbaar in verschillende diameters volgens de hoogte van de te herstellen voegen. Om de herstelling uit te voeren, gaat men eerst alle loszittende voegen uitslijpen en loszittende stukken steen verwijderen. Voorzie steeds een sleuf van minimaal 50 cm langs beide zijden van de scheur. Na het reinigen van de sleuven gaat men eerst een laag ankermortel aanbrengen. Vervolgens wordt het spiraalvormige voegijzer in de sleuf en tegen de ankermortel geplaatst. Werk vervolgens af met een nieuwe laag ankermortel. Om af te werken zal men een reparatiemortel gebruiken in de kleur van de voegen. Het anker vangt de krachten in de muur op en verdeelt ze terug mooi in het onderliggend metselwerk. Scheurverankering kan ook op hoeken toegepast worden.

Steenherstelling

Grote stukken gevelsteen die afgebroken zijn, kan je vervangen door nieuwe of gebruikte stenen. De moeilijkheid ligt hierin dat niet altijd de juiste recuperatiestenen voorhanden zijn daar het meestal om oude soorten gaat. Voor het herstellen van baksteen, kan je steeds een steenreparatiemortel gebruiken. Je kan er scheuren mee opvullen, afgebroken stukken herstellen en hoekstenen repareren. Een steenreparatiemortel is verkrijgbaar in een aantal basiskleuren, waarvan je de kleur kunt aanpassen door ze onderling te vermengen. Gewoon water water toevoegen en je kan starten met de verwerking van de steenreparatiemortel. Gladde oppervlakken worden het best met een beitel ruw gemaakt om een betere hechting te verkrijgen.

Scheurherstel door injecties

Scheuren in metselwerk / baksteen herstellen kan ook door middel van speciale muurinjecties. Speciaal ontwikkelde vloeistoffen / harsen ( injectiehars ) worden door de vakman in de muren geïnjecteerd. Ze zorgen voor een soort "verlijming" binnenin de muren waardoor ze weer één geheel vormen. Herstellen van scheuren in beton door gewicht, krimp, bewegingen of verschillend in temperatuur kan gebeuren via zogenaamde betoninjecties. Het injecteren van muren laat je het best over aan de vakman.

Prijs gevel herstellen

Soort werk Prijs Offerte
Scheurherstelling met steenreparatiemortel Op aanvraag Offerte
Scheurherstelling met scheurverankering + steenreparatiemortel Op aanvraag Offerte
Steenherstelling Op aanvraag Offerte

Scheuren en barsten laten herstellen?

Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte