Gevelbepleistering reinigen & crepi reinigen

Vervuilde crepiLast van een vuile gevelpleister? Hoe laat je het best vervuilde gevelbepleistering schoonmaken?

Vervuilde gevelbepleistering

Gevelbepleistering wordt veel toegepast op buitengevels van moderne woningen. Het oogt fris en modern. Spijtig genoeg wordt deze gevelbezetting ook geplaatst op de ondergrond van woningen die in een groen- en schaduwrijke omgeving staan. De kans op groenaanslag, vervuiling en mosvorming is hierdoor een stuk groter. Op gevels van moderne villa's afgewerkt met een bleke gevelbepleistering valt vervuiling het meeste op.

Minerale pleister zal een stuk ruwer aanvoelen dan de afwerking met een toplaag van sierpleister. Hoe ruwer de bepleistering, hoe meer vuil deze opneemt. Het vuil nestelt zich in microscopisch kleine openingen en dringt diep in de bepleistering door. Organische vervuiling zoal mos, groene aanslag en schimmel vorm sporen van vervuiling. Maar ook roet, luchtvervuiling... zijn boosdoeners. Gevels die sporadisch te kampen hebben met slagregen zullen snel verticale zwarte strepen vertonen. Ook rond dorpels en dakranden kunnen zwarte strepen en vlekken ontstaan.

Crepi onderhouden & crepi reiniging

Heb je last van roetaanslag, kringen, groene aanslag, mos, algen, zwarte strepen en vlekken? Dan is een crépi onderhoud / reiniging aan de orde. Er zijn een paar manieren om je gevelbepleistering te reinigen én nadien te beschermen.

Bepleistering reinigen door hogedrukreiniging

Door middel van een hogedrukreiniger en warm water kan je al heel veel vuil verwijderen. Belangrijk is dat je de druk niet te hoog afstelt en niet te dichtbij gaat afspuiten waardoor de bepleistering kan afbrokkelen. Alleen zo kan je de gevel mooi schoonmaken zonder deze te beschadigen. Gebruik alleen een hogedrukreiniger op een siliconepleister, de kans op beschadiging is een stuk kleiner dan bij een minerale pleister. Heb je te kampen met grote beschadiging, dan kan het zijn dat de gevel opnieuw gepleisterd dient te worden.

Pleisterwerk beschermen

Er bestaan een aantal producten op de markt die bepleisterde gevels reinigen en beschermen. Gebruik enkel deze producten op gevels die in goede conditie verkeren. Gevels die in slechte staat staan, dienen eerst gerenoveerd te worden. Heb je last van loskomende pleister ten gevolge van doorslaand vocht of opstijgend vocht, pak dan eerst de oorzaak aan. Pas dan renoveer je en bescherm je de bepleistering.

Enerzijds heb je de natuurlijke vervuiling en de vervuiling door de mens. Voor beide soorten vervuiling bestaan er tal van beschermings- en reinigingsproducten om toe te passen op crepi.

Natuurlijke vervuiling: mossen en algen

Je kan je gevel reinigen en beschermen dankzij een vloeibaar anti-mos product. Je kan het op de pleister aanbrengen door manueel te sproeien, gebruik te maken van een vernevelaar of via de hogedrukreiniger. Vervolgens doet het product haar werk. Na enkele dagen kan je een gieter of lichte borstel gebruiken om het vuil weg te spoelen / borstelen. Gebruik dan geen hogedrukreiniger !

Atmosferische vervuiling: roet en zwarte aanslag

Je kan een vloeibaar milieuvriendelijk en biologisch reinigingsmiddel op basis van enzymen gebruiken, het verwijdert alle vervuiling en aanslag van atmosferische oorsprong. Je kan het product aanbrengen met een gieter, sproeier of een hogedrukreiniger met lage druk. Verder hoef je niks te doen, regen en wind zorgen voor de verdere "schoonmaak".

Gevel oververven

Een andere mogelijkheid is om de bepleistering te verven. Afhankelijk van de soort gebruikte pleister kan je kiezen tussen:

  • Kalkgebonden verf
  • Acrylaatgebonden verf
  • Siliconengebonden verf
  • Silicaatgebonden verf

Hydrofuge

Als de gevel volledig tip-top staat, kan je deze ook beschermen met een dampopen hydrofuge. Deze waterkerende film beschermt tegen slagregen en doorslaand vocht.

Prijs bepleistering reinigen

Soort werk Prijs Offerte
Crepi reinigen & sierpleister onderhoud Op aanvraag Offerte

Uw gevel laten schoonmaken?

Bestaande gevel laten reinigen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte