Gevelbepleistering herstellen

Gevelpleister komt los, last van scheuren en barsten? Dan zijn er een paar mogelijkheden om een renovatie van buitenpleisters door te voeren.

Afgebroken crepi herstellen

Als je te maken hebt met loszittende stukken crepi, barsten en scheuren in de gevelpleister dan laat je dit het best zo snel mogelijk herstellen. Kleine scheurtjes en barsten in het pleisterwerk kunnen duiden op een structureel probleem. Er kan in het metselwerk spanning zitten waardoor rondom ramen, deuren en lateien de crepi loskomt. Ook kunnen temperatuurverschillen in de gevel ten gevolge van koudebruggen zorgen voor haarscheurtjes. Siliconenpleisters en krabpleisters zullen op termijn loskomen. Neem je geen actie, dan zullen de problemen alleen maar erger worden.

Het is mogelijk om een kleine herstelling uit te voeren maar deze zal zichtbaar zijn. Je kan een kant-en-klare allesvuller kopen of een filler in poedervorm. Deze kan je kopen in de betere doe-het-zelfzaak. Let er wel op dat je eentje koopt dat geschikt is voor gevelpleister, eventueel overschilderbaar. Op oudere gevels kan een kleurverschil optreden na het uitharden van de renovatiepleister. Ook is het moeilijk om de originele structuur te evenaren. Het is de goedkoopste oplossing en is enkel geschikt voor kleine scheuren en barsten.

Loszittend pleisterwerk door vocht

Komt de gevelpleister los door vochtinsijpeling of optrekkend vocht / doorslaand vocht, pak dan eerst de vochtproblemen aan en laat de muren injecteren / vernevelen / bezetten tegen vocht. Je kan bijvoorbeeld een extra waterdichte cementering aanbrengen onderaan de gevels of een hydrofuge laten uitvoeren.

Tip: Eerst dient de reden aangepakt te worden vooraleer een renovatie van pleisterwerk kan plaatsvinden.

Bepleistering afwerken

Heb je een goot aantal oneffenheden en scheuren dan zullen de herstellingswerken te veel opvallen. Kies daarom om de gevels na de reparatiewerken af te werken met een nieuwe verflaag of crepi. Er zijn 3 mogelijkheden:

  • Pleisterwerk afwerken met kalkverf ( kaleiverf )
    Je kan kaleiverf toepassen op bestaand pleisterwerk. Je plaatst deze het best op een minerale pleister of krabpleister. Het kan zijn dat de ondergrond te veel zuigt, dan dien je eerst een primer aan te brengen. Vraag altijd raad aan een vakman en dit laat je ook het best uitvoeren door een vakman.
  • Schilderen op gevelpleister ( speciale verf voor gevelpleisters )
    Er bestaan verven op acryllaatbasis en silicaatverven. Je zal eerst een geschikte primer moeten aanbrengen om de zuigkracht te verminderen. Vervolgens kan je de verf in verschillende lagen aanbrengen. Opgelet met schilderwerken op siliconepleisters. Zorg er steeds voor dat de gevels kunnen blijven "ademen".
  • Gevel deels of volledig herbepleisteren

Opgelet voor schimmel en condensatievorming

Let er steeds op dat je een systeem toepast waarbij de gevel damp-open blijft en dit om condens en schimmelvorming te voorkomen. Let op met het gebruik kaleiverf en muurverf voor siliconepleisters, vraag steeds raad aan een vakman!

Vuile gevelbepleistering reinigen

Je kan ook opteren om de gevel niet te laten herschilderen / herbepleisteren maar hem gewoon te laten reinigen. Na verloop van tijd vertoont pleisterwerk vervuiling in de vorm van groene en zwarte aanslag, roetvorming, vet, sporen van organische vervuiling zoals klimop, mos en algen. Afhankelijk van de soort vervuiling, kan je crepigevels laten reinigen. Vervolgens kan je de gevel via een waterdichte coating beschermen tegen vocht en vuil.

Prijs pleisterwerk herstellen

Soort werk Prijs Offerte
Renovatie pleisterwerk Op aanvraag Offerte

Prijzen vergelijken

Gevelpleister laten herstellen? Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte