Gevel kaleien

Witte kaleimuurKaleien is een ideaal om bestaande gevels af te werken en ze een authentieke uitstraling te geven.

Wat is kaleien

Kaleien is een eeuwenoude schildertechniek / renovatietechniek waarbij men met een borstel of machinaal een dunne laag kalkpleister tegen een een gevel aanbrengt. Door het gebruik van een blokborstel bekomt men een typisch strepeneffect. Kaleien is voornamelijk aangewezen op alle minerale, stabiele en goed zuigende ondergronden. Zo kan de kalei voldoende hechten en uitharden. Kaleiverven kunnen verschillend in korrelgrootte en samenstelling.

De kaleiproducten kan men onderverdelen in 3 groepen:

  • cementvrije kalei op basis van kalk
  • kaleiproducten met kalk en cement als bindmiddel
  • verfsystemen & eigen mengsels
Gratis offerte kaleiwerken

Soorten kaleiverf

Je kan 2 soorten kaleiverven gebruiken:

  • Kaleiverven met een sterk uitgesproken kaleieffect ( verkleuring bij regenweer )
  • Kaleiverven zonder kaleieffect

Toepassingen

Kaleien wordt toegepast op gevels en binnenmuren en dit zowel bij nieuwbouw als bij gevelrenovaties. De verf is mat en bevat een kleine korrel.

Kaleien zorgt voor een beschermlaag van de buitengevel tegen invloeden van buitenaf, denk maar aan neerslag, zure regen, roetvorming enz. Maar ook om esthetische redenen wordt kalei veel toegepast op rustieke gebouwen zoals klassieke woningen, boerderijen, gemetste windmolens enz... Kalei geeft de gevel een warme uitstraling van een oude levendige gekalkte buitenmuur. Dankzij een groot kleurenpalet, kan je de kleur van de kaleiverf perfect laten passen bij de stijl van woning.

Kalei kleuren

Kalei laat zich makkelijk plaatsen op nieuw en bestaand metselwerk in baksteen ( poreus ) , betonsteen en cementeringen. Maar ook reeds behandelde zoals geverfde muren en bepleistering ( in goede staat ) kan je kaleien mits een goede voorbereiding van de ondergrond. Bestaande verflagen dienen eerst verwijderd te worden. Opgelet met gevels afgewerkt met een harsgebonden crepi. Het kan zijn dat deze niet voldoende zuigkracht bevatten. 

Het grote voordeel van kleiverf is dat de ondergrond zichtbaar blijft maar dat je wel kleine oneffenheden wegwerkt.Dankzij het rustiek karakter van kaleiverf wordt deze veel geplaatst op oude tuinmuren, gevels,

Tip: Oude muren van bijvoorbeeld boerderijen kunnen veel zouten bevatten. Ook bij het gebruik van recuperatiestenen dien je op te letten. Zouten zorgen voor uitbloeingen en kunnen voor een verminderde hechting zorgen.

Voorbereiding ondergrond

Een vervuilde ondergrond zal ervoor zorgen dat de kaleiverf niet goed zal hechten waardoor ze op termijn snel zal loskomen. Kaleien kan pas plaatsvinden indien de ondergrond droog staat, vrij is van vuil en stof en geen sporen bevat van organische vervuiling zoals mossen, algen, roetvorming, graffiti,... Je kan een mos- en algen dodend reinigingsproduct gebruiken. Dat is kant-en-klaar te koop in de betere doe-het-zelf zaak. Je kan ook verdunt bleekwater gebruiken. De gevel reinigen kan gebeuren via stoomreiniging, reinigen met water onder hoge druk, of door lichtjes te zandstralen. Zorg ervoor dat de reinigingsproducten goed uitgedroogd zijn vooraleer je begint te kaleien.

Zorg er ook voor dat de te kaleien buitengevel in goede staat verkeerd. Dat de gevel geen loszittende voegen bevat, betonrot bevat en dat er sporen zijn van scheuren en barsten in het metselwerk. Is dat wel het geval, laat dan eerst een gevelrenovatie doorvoeren. Dat kan bestaan uit het renoveren van het voegwerk met een rijnzand-cementmengsel, herstelling van barsten en scheuren met ( hydraulische ) reparatiemortel, herstellen van cementeringen enz... Vul alle oneffenheden goed op, en egaliseer de muur zo goed mogelijk.

Gratis offerte kaleiwerken

Kaleien op geverfde ondergronden

Je kan zonder problemen kaleien op reeds geverfde ondergrond. Je dient wel eerst alle verf zo goed mogelijk te verwijderen. Je kan hiervoor een zachte gevelreiniging doorvoeren door middel van water en hoge druk. Is de oude verflaag verpoederd, dan dien je deze te fixeren met een primer. Niet-zuigende verf zoals acrylverf, latexverf, siliconeharsverf dien je eerst zo goed mogelijk te verwijderen.

Breng nooit kaleiverf aan op buitengevels met vochtproblemen of buitengevels die reeds werden behandeld met een hydrofuge. Pak eerst de oorzaak van de vochtproblemen ( opstijgend vocht / doorslaand vocht ) aan, laat uitdrogen en behandel dan pas de buitenmuur.

Gekaleide buitengevel

Ondergrond

Vooraleer je start met kaleien, is het zeer belangrijk dat de je de kaleiverf aanbrengt op een vochtige ondergrond. Je kan deze besproeien met een tuinslang, zelfs de dag voor de werken beginnen kan je de muur al eens bevochtigen. Heb je te maken met een snel-verzadigde ondergrond zoals een machinesteen, crepi, beton... dan dien je deze niet op voorhand te bevochtigen. Blijf niet bevochtigen als de ondergrond begint te glanzen. Indien de ondergrond glanst, dan is de ondergrond reeds verzadigd. Heb je te maken met een sterk zuigende ondergrond dan dien je de ondergrond te bevochtigen voor het aanbrengen en gebruik je weinig aanmaakwater. Heb je te maken met een minder zuigende ondergrond, dan dien je voor de eerste laag de muur niet te bevochtigen. Gebruik wel iets meer aanmaakwater.

Op poederende en sterk zuigende ondergronden breng je eerst een geschikte primer aan vooraleer je de kaleiverf aanbrengt.

Nadelen kaleien

  • Kaleiverf heeft de neiging om op termijn te gaan verkleuren.
  • Moeilijk te gebruiken op bestaande gevels dewelke veel zouten bevatten ( recuperatiesteen ).
  • Kalei wordt het best in het voor- en najaar aangebracht en niet in de zomer.
  • Niet voor alle ondergronden geschikt ( weinig of niet-zuigend )

Meestal volstaan 2 lagen kaleiverf. Deze worden niet dezelfde dag aangebracht. Het kan zijn dat je na x-aantal jaren een nieuwe kaleiverf dient aan te laten brengen.

Prijs kaleiwerken

Soort werk Prijs per m² Offerte
Kaleiwerken Op aanvraag Offerte

Gevel laten kaleien?

Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte