Gevel langs buiten isoleren

Gevelisolatie aan de buitenkant plaatsen heeft zo zijn voordelen. Hoe wordt het geplaatst, welke soorten zijn geschikt en hoe kan je de isolatieplaten afwerken?

Waarom gevelisolatie plaatsen

Om te voldoen aan de isolatienormen, dient elke woning voldoende geïsoleerd te zijn. Om energie te besparen kan je je dak isoleren maar ook de buitengevels. Je kan tussen €250 en €700 per jaar besparen, bovendien is het goed voor het milieu omdat er minder dient gestookt te worden. 

Tip: Voor buitenmuren adviseert de overheid een Umax= 0,24 W/m².K.

Isoleren langs de buitenzijde is één van de opties om bestaande gevels te voorzien van een "nieuw isolerend jasje". Het is een alternatief voor het isoleren van de spouw of het plaatsen van isolatie tegen de binnenzijde van de buitenmuur. Voordeel is dat je binnenin geen werken dienen plaats te vinden en dat alle oneffenheden worden weggewerkt.

Wanneer gevelisolatie plaatsen

Wanneer te kiezen om langs buiten te isoleren hangt af van een aantal criteria. Meestal geven niet-geïsoleerde buitenmuren in zeer slechte staat de doorslag. Het metselwerk renoveren is te kostelijk waardoor een bekleding de beste optie is. Als de muur bovendien nog niet geïsoleerd is dien je een muurisolatie aan te brengen. Is het niet mogelijk om de spouw te isoleren omdat er geen is of omdat de spouw gewoon niet voldoet of er kan geen isolatie tegen de binnenmuur aangebracht worden ( te weinig plaats ), dan is een gevelisolatie met bekleding de beste oplossing.

De buitengevel ( buitenspouwblad ) dient wel genoeg draagkracht te bezitten. Is dat niet het geval dan kan je opteren om het buitenspouwblad te verwijderen en de muurisolatie te plaatsen tegen de buitenzijde van het binnenspouwblad. Voorzie dan wel een voldoende dikke isolatielaag. Ga ook na of je niet te maken hebt met een beschermde gevel en dat deze geen deel uitmaakt van het zogenaamd dorpszicht. Ten slotte dien je goed de kosten te vergelijken met andere isolatiesystemen.

Welke gevelisolatie plaatsen

Er bestaan tal van gevelisolatiesystemen voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. Meestal wordt geopteerd om stijve isolatiepanelen te plaatsen die voldoende stijf, brandwerend en waterdicht zijn. Bovendien dienen ze makkelijk en snel te plaatsen zijn. Om de juiste keuze te maken zijn er een aantal criteria om te overwegen:

  • is het niet mogelijk om de spouw te isoleren 
  • hoe dik dient de isolatie te zijn ( sommige dunne isolatieplaten hebben een hoge λD )
  • dient de isolatie hoge akoestische eigenschappen te hebben of niet
  • is het mogelijk om alle ramen en deuren uit te werken
  • wat is de bereikbaarheid van de werf
  • wat is het budget
  • kies ik voor een milieuvriendelijk product
  • is het mogelijk om premies te ontvangen
  • ...
Tip: Laat je steeds bijstaan met juist advies. Vraag offertes aan bij verschillende vakmannen en ontvang gratis advies. Bovendien kan je makkelijk de prijzen vergelijken.

Soorten gevelisolatie

Over het algemeen worden onderstaande isolatiematerialen het meest gebruikt:

  • EPS muurisolatie
    EPS bestaat in witte of grijze polystyreenplaten. Met een gemiddeld warmtegeleidingscoëfficiënt tussen 0,032 en 0,040 W/m.K is geëxpandeerde polystyreen bijzonder geschikt voor elke draagkrachtige, droge en effen ondergrond.

  • Mineraal wol isolatie
    Met een gemiddeld warmtegeleidingscoëfficiënt tussen 0,040 en 0,036 W/m.K geniet je van een zeer brandbestendige muurisolatie, zeer geschikt voor oneffen en gebogen wanden. Bovendien heeft de isolatie goede geluidsisolerende eigenschappen.

  • PIR muurisolatie
    Polyisocyanuraatschuim heeft een zeer lage warmtegeleidingscoëfficiënt van gemiddeld 0,024 en 0,026 W/m.K. Voor gevels met weinig plaats is dit een uitstekende oplossing. Je kan de stijve isolatieplaten gebruiken voor het doorlopend isoleren van buitenmuren. Het voordeel van dergelijke isolatiepanelen is dat ze weinig plaats innemen, licht zijn, ze niet doorzakken en een uniek tand-en-groefkliksysteem hebben.

Je kan de isolatie afwerken met tal van bekledingen, denk maar aan sidings, steenstrips, keramische pannen, leien, zink, hout, vezelcement,.. Vraag naar de mogelijkheden welke materiaal het best geschikt is.

Gevelisolatie plaatsen & ondergrond

De opbouw dient steeds te gebeuren tegen een goed onderhouden en niet vervuilde ondergrond. Voldoet de ondergrond niet, heb je te maken met een slechte buitengevel, dan kan het zijn dat je eerst een gevelrenovatie dient uit te voeren. Vertoont de gevel geen loszittende stukken steen, stabiliteitsproblemen, scheuren en barsten maar heeft toch te kampen met vervuiling zoals mossen, klimop, roetaanslag, vetten... dan dien je eerst een gevelreiniging door te voeren. Belangrijk is dat de isolatiepanelen goed hechten. Er kunnen speciale coatings en primers gebruikt worden om een goede hechting te garanderen. Er bestaan isolatiepanelen tot 20 cm dik. Het is ook mogelijk om iets minder dikke platen dubbel te plaatsen.

Voorbeeld na-isoleren langs de buitenzijde, afgewerkt met crepi:

Wat met bestaande ramen en deuren

Indien je alle buitenschijnwerk laat zitten, dien je wel rekening te houden met de uitwerking ervan. Door het plaatsen van een dikke laag buitenisolatie is het mogelijk dat binnenin een licht verlies van licht wordt waargenomen. Bevat je gevel veel ramen en deuren of hebben ze een speciale vorm, hou er dan rekening mee dat de kostprijs zal oplopen voor de uitwerking / afwerking ervan. Vergeet niet dat er extra kitwerken aan te pas komen. Probeer toch altijd na te isoleren in de spouw of langs de binnenzijde. Bestaat jouw buitenschrijnwerk nog uit enkel glas of zijn de kozijnen toe aan vervanging, dan is dit misschien het ideale moment om ramen en deuren te vervangen. Het heeft geen zin om de muren te renoveren en alle warmte toch te moeten verliezen via het buitenschrijnwerk.

Vergunning nodig of niet

Hou er rekening mee dat het aanbrengen van gevelisolatie de dikte van je buitenmuren met + 10 cm kan toenemen. Daarom is het mogelijk dat je de perceelgrens overschrijdt of dat je gevel opvallend uitsteekt t.o.v. de buren. Bent je van plan om de gevel van een bestaande woning aan de buitenzijde te isoleren en te bekleden, neem dan eerst contact op met de Dienst Stedenbouw van je gemeente. Stel een dossier samen en leg voor welke renovatie je gaat doorvoeren. Het na-isoleren van zijgevel en achtergevels is niet onderworpen aan een stedenbouwkundige vergunning.

Hoe buitenmuurisolatie afwerken

Er bestaan tal van afwerkingsmogelijkheden om isolatie van de buitengevel af te werken:

Gevelisolatie afwerken met steenstrips

Steenstrips zijn dunne strips in baksteen, kunststeen, natuursteen of keramsche steen. Steenstrips kunnen tegen standaard stijve isolatiepanelen aangebracht worden of je kan opteren voor voorgefreesde isolatiepanelen waarin de steenstrips worden geplaatst. Steenstrips vergen bijna of geen onderhoud.

Gevelisolatie afwerken met bepleistering

Steek je gevel in een nieuw kleedje door de isolatiepanelen af te werken met een gevelpleister of crepi. Je kiest het best voor een siliconepleister omdat deze dun geplaatst kan worden. Bovendien heeft de pleister goede vochtwerende eigenschappen. Je kan de sierpleister verkrijgen in tal van kleuren. Wens je de baksteenstructuur te houden, dan kan je opteren voor een afwerking met crepi met steenmotief.

Gevelisolatie afwerken met een gevelbekleding

Je kan de gevelisolatie laten bekleden met tal van soorten gevelbekleding, denk maar aan houtvezel of volkernplaten, vezelcementplaten, sidings in kunststof of pvc, natuursteen ( keramiek / leien ), metaal ( zink, koper, aluminium, staal ), steenslag, polyester enz... De gevelbekleding is verkrijgbaar in stroken, panelen, platen, sidings... Het is een zeer onderhoudsvriendelijke materiaal.

Gevelisolatie afwerken met hout

Een gevelbekleding in hout geeft de gevel van een woning of uitbouw een warme uitstraling. Je kan hout perfect plaatsen als afwerking van buitengevels. Hout is verkrijgbaar als planchetten met tand & groef, sidingsplanken met open voegen, ongeschaafde planken, shingles, plaatmateriaal enz. Het nadeel is dat onbehandeld hout na een tijd kan verkleuren.

Zelf uitvoeren of niet

Het isoleren van de buitenzijde van de gevel kun je niet zelf doen. Dit laat je beter over aan een gespecialiseerd isolatiebedrijf of geregistreerde aannemer. Laat je het werk uitvoeren, leg dan de facturen voor en je geniet misschien van een renovatiepremie of een verbeteringspremie.

Vochtproblemen

Opgelet met vochtproblemen in buitengevels. Een kapotte dakgoot, slechte afvoeren, opstijgend vocht, regendoorslag, poreuze gevelmaterialen zorgen ervoor dat de plaatsing niet kan doorgaan. Lokaliseer eerst de oorzaak van de vochtproblemen, los deze op en maak de buitengevels terug droog en schoon. Laat een vochtbestrijding uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Je kan de afwerking van je isolatie extra laten beschermen door een gevelhydrofuge.

Prijs muurisolatie

Over het algemeen kan je stellen dat de prijs per m² een stuk hoger zal liggen dan het plaatsen van spouwisolatie of binnenmuurisolatie. Op termijn haal je de investering er wel uit omdat je minder moet verwarmen en de woning een stuk meer waard is.

Soort na-isolatie Prijs Offerte
Minerale wol Op aanvraag Offerte
EPS muurisolatie Op aanvraag Offerte
PIR muurisolatie Op aanvraag Offerte
Natuurlijke muurisolatie Op aanvraag Offerte

Gevel laten na-isoleren?

Vergelijk hier 4 prijzen via 1 offerte-aanvraag. Start uw offerte